Izbira novega predsednika uprave banke je potekala preko osebnih vabil, nadzorni svet pa je po predstavitvi kandidatov, ki so se odzvali osebnemu povabilu k oddaji kandidature, soglasno sklenil, da je najustreznejši kandidat za predsednika uprave Hauc. Ta se bo sicer javnosti predstavil na ponedeljkovi novinarski konferenci v Mariboru, so po seji nadzornikov sporočili iz NKBM.

Upajo na zaupanje deležnikov

Na imenovanje Hauca na čelo banke so se odzvali v Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), kjer so poudarili, da nimajo neposrednega vpliva na imenovanje uprave banke. Glede na trenutne razmere v banki pa AUKN v prihodnje pričakuje, da bo nova uprava NKBM uživala zaupanja vseh deležnikov in bila sposobna preobrniti negativno poslovanje banke.

"Nemudoma je namreč potrebno pripraviti jasno in konsistentno strategijo banke, izvesti ukrepe za racionalizacijo poslovanja banke, intenzivnega dezinvestiranja nepotrebnega premoženja in odvisnih družb iz nebančnega sektorja ter ukrepov izvajanja celovite strategije na področju odnosov z investitorji," so izpostavili. Po mnenju AUKN se bo skupaj s predlagano spremembo nadzornega sveta - agencija namreč zahteva razrešitev nadzornikov - bistveno izboljšalo korporativno upravljanje banke, kar bo povečalo zaupanje in spodbudilo nadaljnji razvoj NKBM.

Poslali so deset osebnih vabil

Nadzorni svet se je po nedavnem odstopu Andreja Plosa z mesta predsednika uprave druge največje državne banke odločil, da bo novega predsednika uprave NKBM izbiral na način neposrednih osebnih vabil. Kot je takrat povedal prvi nadzornik Dušan Jovanovič, so poslali deset vabil, vendar se vsi vabljeni kandidati na njih niso odzvali.

Sicer pa so nadzorniki postopek iskanja novega predsednika uprave peljali ne glede na zahtevo AUKN za njihovo razrešitev. Jovanovič je v zvezi s tem dejal, da želijo brez pritiskov oziroma vmešavanj kogarkoli odgovorno opraviti svoje delo do konca, kot jim je bilo zaupano na skupščini delničarjev.

Od AUKN pričakujejo pojasnila

Uprava družbe, ki jo do imenovanja nove še vedno vodi Plos, sicer še vedno ni sklicala zahtevane skupščine, saj, kot je pretekli teden dejal Plos, pričakujejo nekatera dodatna pojasnila AUKN. V slednji sicer takšno zahtevo poleg nesoglasij znotraj nadzornega sveta opravičujejo tudi z lanskimi poslovnimi rezultati banke in skupine NKBM.

Skupina NKBM je lani po nerevidiranih podatkih izkazala za 145 milijonov evrov neto rezervacij in oslabitev in čisto izgubo v višini 53,66 milijona evrov. AUKN mora sicer med drugim za ministrstvo za finance do 10. marca pripraviti pisno poročilo o kapitalski ustreznosti NKBM.