Dvakrat zapored ste se na veleslalomih uvrstili med dobitnike točk. Temu primerne bodo verjetno vaše ambicije na 51. Pokalu Vitranc.

Pričakujem nekaj podobnega kot na zadnjih tekmah. Imel bom solidno startno številko. Ne želim se obremenjevati z rezultatskimi pričakovanji. Hočem le smučati najbolje, kar se da, in upam, da bo to dovolj za dobro uvrstitev.

So treningi pred zadnjim vrhuncem sezone pokazali, da ste ohranili visoko raven forme z zadnjih tekem?

Mislim, da sem jo. Na treningih smučam dobro. Za nami je uspešna vadba na Krvavcu. Imeli smo dobre pogoje za delo, kar je pred kranjskogorsko tekmo spodbudno. Primerjave z drugimi ekipami tokrat nismo imeli.

Potem ko dolgo časa niste osvojili točk za svetovni pokal, vam gre sedaj precej bolje. Poznate dejavnike, ki so zaslužni, da je vaše smučanje postalo boljše?

Bistvo se skriva v startni številki. Lani sem imel številko nad petdeset, šestdeset. Letos sem si za cilj postavil zmago na tekmi za evropski pokal, kar mi je tudi uspelo. Z rezultati v evropskem pokalu sem si izboljšal startno številko. Z nižjo številko na dresu je s psihološkega vidika veliko lažje smučati, saj veš, da si blizu najboljšim in da imaš ob dobri predstavi vse možnosti za uvrstitev v finale. Sem tudi dobro treniral. Vse kocke so se zložile na pravo mesto.

V ekipi ste kot samoplačnik. Ste bili zaradi tega pod dodatnim pritiskom?

Vse skupaj je bilo malo drugače. Moral sem organizirati, kako bom pokril vse stroške, česar mi prej ni bilo treba početi. Pri tem mi je zelo veliko pomagal kranjskogorski klub, ki je financiral večino stroškov, za kar sem zelo hvaležen. Motivacije ti zagotovo ne manjka, če si samoplačnik, kajti hočeš se še bolj dokazati. Mislim, da mi je letos uspelo in da bom v naslednji sezoni spet član ekipe.

Je bilo ravno to tisto, kar ste potrebovali, da ste se premaknili iz cone udobja?

V minulih letih sem zelo podobno treniral kot letos. Ni bilo drastičnih sprememb. A v smučanju je pač tako, da če se vse stvari "poklopijo", potem si lahko uspešen. Če imaš dober material, če si z glavo pri stvari, če imaš na tekmi včasih nekaj sreče, se da narediti marsikaj. Letos mi je vse to uspelo, medtem ko mi lani ni. Tudi lani sem na treningih smučal zelo dobro, a tega na tekmi nisem znal ponoviti. V tej sezoni sem bil vse od začetka konstanten.

Ste napredovali tudi na miselnem področju, morda s pomočjo psihologa?

Pomaga mi psiholog Matej Tušak. Z njim sem sodeloval že v minuli sezoni, letos pa delava še bolj intenzivno. Precej mi je pomagal. Pomembne so tudi izkušnje. Star sem 27 let in kar nekaj tekem, tudi najvišjega ranga, je že za menoj.

Imate zagotovilo, da v prihodnji sezoni ne boste več samoplačnik?

Ne. Vem, kakšni so bili pogoji za uvrstitev v ekipo, nisem se pa še z nikomer pogovarjal o tem. To sledi po zadnjih tekmah.

Ampak z dvema uvrstitvama med dobitnike točk ste izpolnili pogoj za vrnitev v ekipo?

Cilj je bil uvrstitev v veleslalomskem seštevku evropskega pokala med najboljših deset, kar mi je praktično že uspelo, in osvojitev točk v svetovnem pokalu. Mislim, da sem cilje izpolnil. V veleslalomskem seštevku evropskega pokala sem četrti. Želim se uvrstiti med najboljše tri, s čimer bi priboril še eno mesto za svetovni pokal v prihodnji sezoni, kar bi pomenilo, da bi bili na startu trije slovenski tekmovalci.