Drammen, pred šestimi leti prizorišče prve vrhunske uvrstitve za slovenski smučarski tek, ko je Petra Majdič stopila na najvišjo stopničko, je bil v zadnjih letih vselej uspešno prizorišče tudi za slovensko reprezentanco. Letos, v prvi sezoni po slovesu Majdičeve, pa temu že ni več tako. Tri Slovenke, poleg Višnarjeve sta v Drammnu nastopili še Vesna Fabjan in Alenka Čebašek, so bile daleč od zmagovalnih stopničk.

Medtem ko je Višnarjeva še nekako držala priključek z najboljšimi, pa sta se že v kvalifikacijah z 32. oziroma 59. časom poslovili Fabjanova in Čebaškova.

Višnarjeva je obetala veliko, njej ljubši je tudi sprint v klasični tehniki. To je dokazala s tretjim časom kvalifikacij, vendar pa ji potem ni uspelo preko četrtfinala med najboljših dvanajst. Kljub temu tudi 13. mesto prinaša nekaj točk svetovnega pokala in Višnarjeva se je v seštevku sprinta prebila na 15. mesto. Fabjanova si je s tekmami zaključka sezone želela zadržati mesto med deseterico seštevka sprinta, a je danes nazadovala na 12. mesto, medtem ko je Čebaškova 33.

"Kvalifikacije so mi uspele, dosegla sem tretji čas, kar je super. Smučke so bile v redu. Po kvalifikacijah sem upala, da bom tekla dobro tudi naprej. V četrtfinalu sem tekla v ospredju, vendar je bila to žal napačna taktika, ker so se vremenske razmere spremenile. Prvi dve četrtfinalni skupini sta imeli še dobre razmere, pri nas pa je začelo snežiti, smučina je bila počasna in smo dosegle 20 sekund slabši čas kot najhitrejša skupina. To je res velika razlika. V tem primeru bi najbrž morala izbrati malo drugačno taktiko. Šla sem naprej in tekla v ospredju, vendar se to ni obneslo," je po nastopu povedala Višnarjeva, ki bo na zadnjem sprintu sezone 14. marca v Stockholmu skušala ponoviti lansko uvrstitev v finale. "Tudi tukaj sem si želela finale in vem, da sem sposobna, vendar je loterija z vremenom naredila svoje. V ospredju sem porabila preveč moči. Toda to je šport, enkrat ima eden več sreče, drugič drugi," je še dodala Blejka.

V skupnem seštevku vodi današnja zmagovalka Bjoergnova pred Kopwalczykovo in Norvežanko Therese Johaug, v sprinterski razvrstitvi pa je prva Američanka Kikkan Randall pred Norvežanko Maiken Caspersen Falla in Kowalczykovo.

V moški konkurenci je zmaga prav tako ostala doma, veselil se je Norvežan Eirik Brandsdal, drugi je bil Kanadčan Len Valjas, tretji pa še en Norvežan Paal Golberg. Skupno ostaja v vodstvu Švicar Dario Cologna pred Norvežanom Pettrom Northugom in Kanadčanom Devonom Kershawom, v sprintu pa Šved Teodor Peterson pred Rusom Nikolajem Morilovom in današnjim zmagovalcem Brandsdalom.

Karavana smučarskih tekačev se zdaj seli v Oslo, kjer bo v soboto na sporedu moška preizkušnja na distanci na 50 km, v nedeljo bodo dekleta tekla na 30 km, nato pa sledi še sprint v Stockholmu in zaključek sezone v Falunu.