Pred množico gledalcev, ki so do zadnjega kotička napolnili tribune ob tekmovališču v Ruhpoldingu, je prvo preizkušnjo v konkurenci posameznikov dobil Martin Fourcade. Moral je sicer dvakrat v kazenski krog, a je kljub temu za 15,1 sekunde ugnal Norvežana Emila Hegleja Svendsna, ki je prav tako pustil nepokriti dve tarči. Tretje mesto in s tem prvo medaljo na SP pa je z brezhibnim streljanjem osvojil Šved Carl Johan Bergman (+17,7).

Faku ni uspelo podreti le tretje tarče na prvem strelskem postanku, s solidnim tekom pa si je pritekel svojo najboljšo sprintersko uvrstitev na svetovnih prvenstvih. "Slabše streljanje kot v mešani štafeti je tudi posledica slabšega počutja v smučini. Enostavno se nisem počutil tako dobro in tako telesno močnega, kot bi si želel. Pričakovanja so vedno visoka in čeprav je z minuto zaostanka za zmagovalcem kazalo slabše, je bil razplet vseeno kar ugoden. Seveda bom to poskušal v zasledovanju izboljšati in potrditi dobro formo," je napovedal Jakov Fak.

Janez Marič je osvojil 39. mesto, potem ko je zgrešil dve tarči, na vsakem od postankov po eno. Prva polovica tekme je bila uspešna tudi za Klemna Bauerja, ko je leže zadel vseh pet tarč. Na streljanju stoje pa je bil spet premalo natančen za vidnejšo uvrstitev. V kazenski krog je moral štirikrat in na koncu zasedel 44. mesto. Brez nastopa v zasledovanju pa je z 71. mestom ostal Vasja Rupnik. Po streljanju leže je trikrat zavil v kazenski krog, stoje pa je bil bolj uspešen, saj je zadel vseh pet tarč.

Gregorinova kot Fak

Nemka Magdalena Neuner pa je v ženski konkurenci osvojila zlato medaljo v sprinterski preizkušnji na 7,5 kilometra. Za 15 sekund je ugnala Belorusinjo Darjo Domračevo, tretja je bila Ukrajinka Vita Semrenko, vse tri niso zgrešile niti ene tarče. Najboljša Slovenka Teja Gregorin je bila 11. (+ 1:24,8; 0).

Neunerjeva je s popolnim nastopom osvojila sprint v Ruhpoldingu. Domača adutinja je zdržala pritisk, 28.000 navijačev pa se je veselilo njenega uspeha. Kljub ne najbolj ugodni startni številki 29 je premagala vse tekmice, tudi Domračevo. Belorusinja je bila prav tako natančna, vendar pa nekoliko počasnejša od Nemke. Med prvo deseterico je bilo sicer kar sedem tekmovalk strelsko stoodstotnih, od tega vse na prvih petih mestih.

Tudi Gregorinova, ki je tekom začela s startno številko 1, je z odliko opravila oba strelska nastopa. "Strelsko bi bila lahko še malenkost hitrejša, vendar sem z ničlo vendarle lahko zadovoljna. Tekaško pa se je v dveh dnevih situacija kar precej spremenila. Skoraj ne morem verjeti, da sem bila v mešani štafeti tako živahna, danes pa ni šlo nikamor. Le utrujenost po neprespani noči, ko smo osvojili kolajno, je morda lahko botrovala takšni razliki. Proga je bila zaradi visokih temperatur zelo težka in najbrž bo jutri podobno, ko bomo spet nastopile za fanti. Razmere bodo vseeno bistveno bolj enakovredne za vse tekmovalke in z 11. mesta se je možno prebiti še bolj naprej," je dejala Gregorinova.

Strelsko je bila malenkost manj uspešna Andreja Mali, ki je zgrešila četrti strel stoje. S 26. mestom pa je vseeno dosegla najboljši rezultat letošnje sezone. S 96. mestom, zgrešila je štirikrat, pa se v nedeljsko zasledovanje ni uspelo uvrstiti Lili Drčar.

Zadovoljstvo trenerja

Trener slovenskih biatloncev Uroš Velepec je bil zadovoljen z današnjim izkupičkom na obeh sprinterskih tekmah: "Danes je bilo vsaj 50 biatloncev in biatlonk, ki so pričakovali več. A dve enajsti mesti sta odlična uvrstitev. Če pri dekletih vse najboljše streljajo ničlo, so nedosegljive za ostali svet, ne samo za Tejo. Tudi pri Jakovu je bilo podobno. Vsi so bili pretreseni zaradi medalje, malo so bili razburjeni in danes tekaško niso bili tako razpoloženi kot ponavadi."

Jutri se bodo biatlonke in biatlonci potegovali za naslove svetovnih prvakov še na zasledovalnih tekmah. Ob 13.15 se bodo najprej v smučino pognali moški, ob 16. uri pa še ženske.