Ta disciplina je nemara največja biatlonska loterija. Faktor streljanja in morebitnih poprav napak z dodatnimi naboji ima glede na razmerje dolžine teka biatlonk malce večji vpliv kot pri preostalih disciplinah. Zaradi nekaj daljšega tekmovalnega premora svetovnega pokala, so mogoča še malce večja presenečenja. Vse reprezentance bodo nastopile v najboljši zasedbi brez taktiziranja. Do sobotnega sprinta je namreč dan počitka, kar je dovolj, da nihče ne taktizira. Sprint ima potem zelo velik vpliv na zasledovanje (nedelja) in skupinski start (11. marec). Samozavest bo šla gor ali dol. Besede prve slovenske dame so tako še bolj razumljive.

V našem taboru z mešano štafeto ne zganjajo posebno velikega "pompa". Trener Uroš Velepec pravi, da ta disciplina še nima tolikšne teže kot posamične tekme ali klasična štafeta, vendar: "Nismo brez možnosti." Mogoče s tem odganja pritisk pomembne tekme? "Kolajne so kolajne. Morda je najtežje zmagati prav v tej štafeti. Obstaja veliko ekip, ki lahko zmagajo," se ne ozira biatlonski kralj Ole Einar Bjoerndalen, ki bo s štafeto Norveške poskušal dobiti četveroboj velikih Rusije, Nemčije in Francije.

Da je disciplina še posebno hazarderska in da tudi "male" reprezentance lahko sestavijo sanjski četverček, je že na drugem svetovnem prvenstvu v tej disciplini na Pokljuki pred šestimi leti pokazala zasedba Grudiček, Bauer, Larisi in Brvar, ki je bila dolgo v igri za kolajne, na koncu pa bila peta. Leto kasneje (2007) so bili Gregorinova, Brankovičeva, Bauer in Marič v Antholzu celo četrti.

Teoretično je najšibkejši člen Andreja Mali in njeno predvsem počasno streljanje. Po drugi plati se dobro znajde v gneči, zato sta ji trenerja Velepec in Kos zapisala prvo predajo. "Na treningu na strelišču sem hitrejša kot na tekmah. Velikokrat celo še enkrat hitrejša," je navrgla Kamničanka. Pred odhodom v Ruhpolding je celo morala javno obljubiti trenerju Velepcu, da na strelišču ne bo več tako "mečkala". Teja Gregorin si želi predvsem bolj trde smučine. Vse zanima, kako se bodo na to odzvali organizatorji. V servisnem taboru so serviserji Globevnik, Brvar in Podgornik samozavestni. Poznajo formulo v odjugi. Bauer in Fak bosta moža odločitve. "Zavedam se, da sem sposoben več, kot sem pokazal to zimo. Čas je, da se to zgodi samo od sebe," je pred prvenstvom razmišljal "turbo" hitri Klemen Bauer. Ker je najhitrejši v zaključku, najbolj hladnokrven, najbolj šahovski v trenutkih hitrostrelne odločitve, v razmerju med tveganjem in dobičkom, je Jakov Fak as v rokavu slovenske štafete. "Prav z ničemer se ne obremenjujem. Nismo favoriti. Glavno je, da se vsak osredotoči na svoj nastop," pravi. Ker je lani izpustil Sibirijo zaradi ozeblega prsta, bo to njegov prvi lov na kolajne v slovenskem dresu. Mešana štafeta bo zgodovinska 250. tekma na svetovnih prvenstvih doslej.