Biatlonec iz Mrkopalja je prvič v slovenskem dresu na SP prvi prečkal ciljno črto. Pred prvimi favoriti Norvežani (Tora Berger, Synnoeve Solemdal, Ole Einar Bjoerndalen, Emil Hegle Svendsen) in domačo nemško štafeto (Andrea Henkel, Magdalena Neuner, Andreas Birnbacher, Arnd Peiffer). Fak, velemojster za velike tekme, je namreč na zadnjem streljanju utišal kar 30.000 navijačev, ki so imeli z Peifferjem potiho že vpisan naslov svetovnih prvakov. In strl tudi odpor Svendsena. Žal odločitev ni bila dokončna. Kar 15 minut je slovenska četverica upala, da jim bodo okoli vratu obesili zlate kolajne. Tekmovalna komisija je potem upoštevala tehnične napake kovinske tarče ob streljanju kralja biatlona Oleja Einarja Bjoerndalna in času norveške štafete odbila 28,4 sekunde. Slovenija je tako zaostala 20 sekund.

Začelo se je optimistično. Andreja Mali ni "mečkala" na strelišču, uporabila je le dodatni naboj (skupaj le sedem, od tega Bauer pet), predala kot 11. Teja Gregorin je s tretjim časom napredovala na peto mesto. "To je bil vrhunski nastop, tekaško in strelsko. To, kar delam na treningih," je še v času nestrpnega pričakovanja ulova lovcev žarela Teja. V tretji predaji je najprej Šved Bjorn Ferry pojedel »zarečen kruh«. Za norveški dnevnik Dagbladet je dejal, da je Norveška prvi favorit, Slovenija pa avtsajder. Zagotovo mu je nastal cmok v grlu, ko ni zmogel slediti Klemnu Bauerju, ki je s petega mesta napredoval na drugo, tudi mimo Bjoerndalna. Švedi so končali – četrti. "Turbo Bobi" je z drugim časom predaje za tedaj prepričljivo vodilnim domačinom Birnbacherjem na široko odprl vrata senzaciji: "Kar zadeva streljanje, še ni bilo optimalno, a je bil tek na moje veselje na zelo visokem nivoju."

Jakov Fak je pri 24 letih še enkrat dokazal, da je velemojster velikih tekem. Ob Svendsenu in Rusu Šipulinu je držal tekaški ritem, na strelišču ostal povsem zbran. Ko je Peiffer pri zadnjem streljanju podlegel pritisku 30.000-glave publike in moral v kazenski krog, je Fak dokončno vse utišal z popolno ničlo. Velemojstrsko. "Kar je naredil Jakov v zadnji predaji, ne verjamem, da bi lahko ponovil kdo drug," je Bauerja očaral mlajši kolega. Jakov je kljub svoji tretji veliki kolajni, prvi za Slovenijo, ostal skromen: "Ne vem, če sem ravno ustvarjen za velike tekme. Mogoče sem bil bolj sproščen kot nekateri drugi. Nekoliko pred ciljem sem že vedel, da bodo Norvežanom odbili neki določen čas, zato sem poskušal dati vse od sebe, vendar je Norvežanom, posebno Svendsenu, težko ukrasti sekundo, kaj šele več. Je pa to največja vzpodbuda. Mogoče še za kakšno kolajno."