Omenjene podatke je družba razkrila že sredi januarja, so pa glede na takratne napovedi očitno zvišali znesek, namenjen lastnikom. Prvotno napoved letošnje dividende v višini treh evrov so namreč zdaj zvišali na 4,5 evra. Kočno besedo bodo imeli delničarji na skupščini, ki bo 30. marca.

Razlogi za padec dobička iz poslovanja, ki se je glede na leto 2010 znižal za 20,8 odstotka, na slabih 32 milijonov evrov, in padec čistega dobička po pojasnilih družbe izvirajo predvsem iz zaostrenih gospodarskih razmer v drugi polovici lanskega leta, negativnih vplivov na obseg in strukturo potrošnje, dodatnih vlaganj v ugodnejše cene za potrošnike in neugodnih tečajnih gibanj. Ravno slednje naj bi, kot smo poročali januarja, v zadnjih mesecih minulega leta družbi povzročilo za 4,5 milijona evrov izgube. Tako hrvaška kuna kot srbski dinar sta, spomnimo, beležila rekordno nizke vrednosti v primerjavi z evrov, poleg tega ima Mercator v Srbiji najeta posojila v evrski valuti.

Je pa Skupina Mercator lani na tujih trgih dosegla 13,9-odstotno rast prihodkov, posledično pa ustvari skupina na tujih trgih že 42,3 odstotka vseh prihodkov. V Srbiji so se prihodki povečali za 17,6 odstotka, na hrvaškem trgu za 0,6 odstotka, v BiH za 5,4 odstotka, na trgu Črne gore pa za 103,5 odstotka. Rast prihodkov so zabeležili tudi na nekaterih novih trgih, in sicer na trgu Bolgarije za 157,1 odstotka, na trgu Albanije pa za 20,5 odstotka.

Skupina Mercator, ki je imela konec minulega leta nekaj manj kot 24.300 zaposlenih, od tega več kot 12.000 v Sloveniji, ima v lasti za 1,7 milijarde evrov nepremičnin, vrednotenih po tržni vrednosti. Lani je za naložbe namenila 122 milijonov evrov, pretežno v razvoj trgovske mreže.

Iz uprave Mercatorja pa se poslavlja Mateja Jesenek, ki bo prevzela vodenje Mercatorjeve družbe Intersport vključno z odvisnimi družbami, hkrati pa bo svetovalka predsednika uprave Žige Debeljaka za strateške zadeve. O zadnji kadrovski potezi se je včeraj seznanil nadzorni svet.