Kranjec, ki se je tako pridružil Primožu Ulagi (srebrn v Oberstdorfu leta 1988) in Urbanu Francu (bronast na Kulmu leta 1996) ter v skupnem seštevku poletov prišel na prvo mesto, je za tri točke prehitel Norvežana Runeja Velto (217,5/234,5), tretji pa je bil Avstrijec Martin Koch (218,0/243,0; 386,2), ki je v drugi seriji ob pristanku v dnu letalnice padel ter zapravil možnosti za vrh.

(Foto: AP)

Tekmo je spet zaznamoval veter, ki je prvo serijo podaljšal na skoraj dve uri. Toda v njej so bile razmere za dolge polete zelo dobre. To so izkoristili številni tekmovalci, tudi vsi trije Slovenci: Kranjec je bil z majhnim zaostankom pred finalom na tretjem mestu za Velto in Kochom, Jurij Tepeš, ki je z 235,5 metra takrat popravil stari slovenski rekord Kranjca (232 m), je bil 11., Jure Šinkovec pa z osebnim rekordom 215 metrov 20.

V drugi seriji se je veter obrnil in pihal tekmovalcem v hrbet. Tepeš in predvsem Šinkovec se v takih razmerah nista znašla, zato pa je Kranjec, ki je imel ob koncu spet tudi malce boljše pogoje, poletel povsem v dno skakalnice, za dva metra in pol zaostal za svetovnim rekordom Norvežana Johana Remna Evensna, a kljub temu letvico postavil tako visoko, da je ne Koch ne Velta nista več zmogla preskočiti.

Iz Dnevnikovega Objektiva: Bog Janus skakalnega športa

Odličen dosežek, drugi rezultat sveta, je uspel Norvežanu Andersu Fannemelu, ki je skočil 244,5 metra in tako le za dva metra zgrešil izenačenje z aktualnim svetovnim rekordom v lasti Johana Remna Evensena, ki je pred dnevi presenetil z odločitvijo, da končuje kariero.

(Foto: Reuters)

"Prvi polet mi ni najbolje uspel, kar je bila tudi posledica tega, da včeraj nisem skakal. Tudi skoki na treningu niso bili konstantni, enkrat dobri, drugič slabši. Drugi polet pa je bil zelo dober. Ob pristanku sploh nisem vedel, kako daleč sem skočil, to sem videl šele na zaslonu," je takoj po zgodovinskem uspehu dejal Kranjec in dodal: "To so bile vedno moje sanje. Vedel sem, da sem v dobri formi, toda to so skoki in za zmago potrebuješ tudi nekaj sreče."

Na tekmi, ki bi po prvotnem načrtu morala imeti štiri serije, nato so predvideli tri, a izpeljali le dve, se je izkazal tudi Tepeš (235,5/198,0/342,0) in tekmo končal na 12. mestu. Jure Šinkovec (215,0/169,5; 280,5) je bil 26. Sprva so jima pri Fis sicer pripisali 14. oziroma 27. mesto. Jernej Damjan je izpadel v kvalifikacijah.

(Foto: Reuters)

"Čestitke Robiju za fantastičen dosežek! To je mejnik v zgodovini smučarskih skokov v Sloveniji, letos smo že zmagali na ekipni tekmi, imamo največ točk doslej v svetovnem pokalu, za piko na i pa še svetovnega prvaka," je bil po tekmi kratek glavni trener slovenske vrste Goran Janus.

Najdaljši polet tekme in drugi najdaljši v zgodovini je v prvi seriji uspel Norvežanu Andersu Fannemelu, ki je poletel do 244,5 metra.

V nedeljo je v Vikersundu predvidena še ekipna tekma. Ta naj bi se začela ob 14. uri.