Na seji žirije pozno zvečer so sklenili, da bodo danes v konkurenci posameznikov tri serije brez poskusnega poleta, jutri pa še moštvena tekma. Za podelitev kolajn je dovolj ena izpeljana serija.

Ob prekinitvi je vodil Nemec Severin Freund (220,5 m) pred Norvežanom Runejem Velto (234 m - najdaljši polet dneva) in rojakom Maximillianom Mechlerjem (222,5 m). Izmed Slovencev je bil Jurij Tepeš z novim osebnim rekordom 230,5 metra (dlje je v Sloveniji letel le rekorder Kranjec 232 m) sedmi, Jure Šinkovec 21. (193,5 m), medtem ko je bil Robert Kranjec med petimi tekmovalci, ki so se v dolino morali odpeljati z dvigalom.

Včerajšnji spored se je začel z odpovedjo poskusne serije in enourno zamudo prve, ker je vzgonski veter v sunkih pihal s hitrostjo do 17 metrov na sekundo. Ozračje se je umirilo šele, ko je sonce zašlo za hribe in se je začel spuščati mrak, gledalci pa so uživali v dolgih poletih do nastopa najboljše deseterice iz letošnje sezone v poletih. Slovenski tabor je razveselil Jurij Tepeš, ki je ob debitantskem nastopu na svetovnih prvenstvih kar za 12,5 metra izboljšal osebni rekord 218 metrov izpred petih dni v Oberstdorfu. "Super polet. Ko sem priletel z mize, je bil sunek vetra tako močan, da sem dobil smuči za vrat, kar me je ustavilo, a se nisem ustrašil, ker sem imel dovolj višine ter hitrosti, da sem šel do konca. Upal sem na 200 metrov, o 230,5 metra nisem upal niti sanjati," je bil nasmejan Jurij Tepeš, potem ko je strnil vtise za avstrijsko in nemško televizijsko postajo. Jure Šinkovec bi se z dosežkom 193,5 metra uvrstil med 30 tekmovalcev, ki bi nadaljevali tekmovanje. "Zaradi prezgodnjega odskoka sem izgubil veliko hitrosti čez hrbtišče. Slabo, ker je bil tukaj od štirih poletov le eden spodoben," je pojasnil Jure Šinkovec.

Iztek sta nezadovoljna zapuščala Avstrijec Gregor Schlierenzauer (13. mesto - 199,5 m) in Švicar Simon Ammann (14. mesto - 196 m), popolnoma poklapan in na robu solz pa je bil zaradi kombinacije lastne napake in otrdelih mišic zaradi dolgega čakanja Poljak Kamil Stoch (32. mesto - 152,5 m), zato so se v njegovem taboru razveselili razveljavitve. "Še nikoli v življenju nisem priletel v takšen zid, ki ga je povzročil vzgonski veter s hitrostjo 3,5 metra na sekundo v prsa, zato sem izgubil veliko hitrosti," je razmere opisal branilec naslova svetovnega prvaka Simon Ammann. Po poletu Stocha je začel pihati tako močan veter, da so tekmovanje prekinili in po uri čakanja ob 19.45 izgubili boj z naravo, zato so serijo zmešnjav, ki je trajala skoraj tri ure, razveljavili.

"Pred zadnjimi petimi tekmovalci se je veter okrepil na hitrost od 5 do 8 metrov na sekundo, medtem ko je še varno območje od 3 do 4 m/s," je s sodniškega stolpa poslal sporočilo tehnični delegat Jelko Gros. "Celotna serija je bila na meji regularnosti, zato je bila odločitev žirije edina pravilna, saj se je veter proti koncu okrepil. Tepeš je proti koncu poleta malo popuščal, sicer je bil polet tako odličen, da sem ga vprašal, ali je še v zraku ali je že v kontejnerju. Za fante, ki morajo z zaletišča peš namesto po zaletišču na smučeh, ni prijetno, a Kranjec je tako dobro pripravljen, da ni nobene nervoze in razočaranja. Za soboto je vremenska napoved malo manj vetrovna, a vseeno nič kaj obetavna. Mi gremo naprej," je po brezžični zvezi povedal slovenski selektor Goran Janus.