Teksaška lahka nafta, ki bo dobavljena marca, se je do opoldneva po singapurskem času v elektronskem trgovanju na borzi v New Yorku podražila za 1,75 dolarja na 104,99 dolarja za 159-litrski sod. Cene te nafte so se medtem že nekoliko zvišale in trenutno je vrednost marčnih terminskih pogodb za sod te nafte pri 104,86 dolarja.

Aprilske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so v Londonu trenutno dražje za 97 centov pri 120,55 dolarja, medtem ko je cena te nafte ob začetku trgovanja poskočila že za 1,52 dolarja na 121,10 dolarja za 159-litrski sod.

Precejšni psihološki učinek

Kljub temu da je Francija lani le tri odstotke nafte uvozila iz Irana, Velika Britanija pa praktično ne uvaža črnega zlata iz islamske republike, pa je psihološki učinek odločitve na trg nafte precejšen.

Iran se je sicer za ustavitev dobave nafte obema velikima evropskima državama odločil kot odgovor na konec januarja sprejeto odločitev Evropske unije o novih sankcijah proti Iranu, ki vključujejo postopen embargo na uvoz nafte iz Irana.

Pozitivno na ceno nafte vpliva tudi odločitev Kitajske, da nekoliko sprosti denarno politiko, s tem da bankam dovoli, da manj zbranih sredstev hranijo v rezervi. S tem želijo v Pekingu okrepiti posojanje in pospešiti rast.