Selektor naj bi imel sto dni miru. Ste jih imeli?

Ocenite sami. Sam menim, da je bilo daleč od tega. A to je očitno sestavni del nogometa.

Ste imeli manj miru zaradi zapuščine, ki ste jo dobili?

Ne vem. Vse skupaj se je zgodilo na hitro. Vrnil sem se iz Dubaja. V Sloveniji sem bil okoli meseca dni, nisem se niti dobro odpočil in dobil ponudbo. Nisem imel nobenih načrtov, enostavno sem priletel v ta mlin. Vidim pa, da to marsikomu ne odgovarja.

Komu?

Na prste ene roke lahko naštejem tiste, ki jim odgovarjam.

Trenutno je najbolj vroča tema povezana z Robertom Korenom in Milivojem Novakovićem. Ste naredili vse, kar je bilo v vaši moči, da bi ostala v reprezentanci?

Seveda vedno lahko narediš še več. Ampak v skladu z dogovorom med menoj, Novakovićem in Korenom sem naredil vse, kar je bilo v moji moči.

Kakšen je bil ta dogovor?

Da se slišimo decembra ter se usedemo in pogovorimo.

Drži, da ste z njima govorili le enkrat, novembra, ko ste postali selektor?

Drži. Takrat smo se dogovorili, da se decembra slišimo. In da ju obiščem, če bo treba.

Kdaj ste ju prvič po tem dogovoru poklicali?

(premolk) Imam vse zapisano, na pamet pa ne vem. V skladu z dogovorom sem ju poklical decembra.

Drži podatek, da ste s Korenom prvič po tem dogovoru v kontakt stopili 25. decembra, torej na božični dan?

Možno. Imam vse zapisano. Počakal sem, da bi videl, kakšen je njegov program dela. Kajti v angleški ligi niso imeli premora. Mislil sem, da bo mogoče vseeno lahko prišel domov. Počakal sem tudi na premor v nemški ligi. Če se ne motim, se je Novakoviću jesenski del sezone končal 21. ali 22. decembra.

V angleški ligi zimskega odmora ne poznajo.

Mislil sem, da mogoče obstaja kakšen termin, ko bo Koren vseeno prišel v Slovenijo. Ko sem videl, da ni, sem ga poklical.

Ste ga poklicali ali mu poslali telefonsko sporočilo?

Poklical. Zakaj drezava v to?

Ker krožijo razne zgodbe, ki jih želimo razjasniti.

Vse sem naredil v skladu z dogovorom.

Predvsem gre za vprašanje, kdo je komu dal košarico, onadva vam ali vi njima?

Vse, kar sem rekel, drži. Si ne izmišljujem. V skladu z našim dogovorom sem skušal stopiti v stik z njima. Na žalost sem bil na tej poti večkrat neuspešen. Če se hočem z nekom domeniti za srečanje, ga moram poklicat. Ne morem kar tako priti v klub. Moram vedeti, kdaj šef odobri nogometašu prosti dan. Žal sta se odločila, kot sta se. Na žalost nista tega sporočila meni, ampak sta sporočila, kot sta sporočila. In to spoštujem.

Se vam svita, zakaj sta tako ravnala?

Ne vem. Tudi jaz bi rad vedel. Gre za kakšno zamero do mene? Gre za kakšno zamero od prej? Ne vem. Nimam pojma. Bi res rad vedel, ampak bom pustil času čas. Ne vidim razloga, zakaj bi bila kakšna zamera do mene.

Še malo bomo drezali. Napovedali ste, da se boste z njima decembra sestali, nato pa čakali skoraj do konca meseca. Bi bolje, če bi ju skušali priklicati prej?

Ne vem. Rekel sem, da bom to naredil decembra ali v začetku januarja. In sem to naredil. Ne vem, zakaj polemizirava okrog tega. Rad bi vam ponudil kakšno konkretno informacijo, ki jo tudi jaz želim imeti. Morda vi veste kaj, česar jaz ne vem. Pa mi povejte.

Sprašujemo in preverjamo.

Lahko rečem le, da obžalujem, ker sta se odločila, kot sta se. Kajti lahko bi pomagala meni in reprezentanci. Spoštujem pa njuno odločitev. Naredil sem vse, kar je v moji moči.

Novaković je v eni od izjav dejal, da je pripravljen sedeti na klopi. Vam je to povedal, ko sta novembra govorila?

Ne. Takrat sva se pogovarjala o njegovem zdravstvenem stanju, ker je bil poškodovan, in o morebitnem vpoklicu za tekmo proti ZDA. Pogovarjala sva se še o viziji in morebitnem sestanku, ki naj bi bil po tem, ko pride domov.

Z Aleksandrom Radosavljevićem ni bilo podobnih težav?

Dobila sva se in iskreno pogovorila. Vesel sem, ker bo prišel na zbor.

V kakšni vlogi ga vidite?

Kot enega ključnih nogometašev na sredini. Predvsem v smislu izkušenj in dodatne vrednosti, kajti nekdo mora prevzeti Korenovo vlogo na sredini.

Prej ste govorili o medijskem pritisku. Je v tem pogledu razlika z Domžalami in ZAE, kjer ste delovali nazadnje, velika?

Je. Selektorska funkcija ne glede na to, kdo je na čelu selekcije državne reprezentance, vsakomur prinaša pritisk. Eni ga doživljajo bolj intenzivno, drugi manj. Sam sem po značaju zelo čustven. Prišel sem do točke, ko moram čustva zavirati. Moram skušati dokazati tistim, ki vidijo drugače, da je moja filozofija pravilna.

Govorite o tem, da vas stvari, ki se dogajajo okoli vas, hitro prizadenejo?

Ne. Hitro se odzovem na negativizem. Ne razumem tistega, ki želi drugemu slabo. Na koncu tudi njemu ne bo dobro.

Ločite med negativizmom in kritiko?

Absolutno in skušam biti pri tem objektiven. Na žalost se velikokrat vprašam, ali je tega sposoben tisti, ki je na drugi strani.

Česa je v slovenskem nogometu več?

Negativizma.

Pa v slovenski družbi?

Stanje duha ni na pravi poti. Upam, da se čim prej obrne.

Ga bo izboljšala nogometna reprezentanca?

To je eden od receptov. Zgodovina nas uči, da je šport združil nezdružljivo. Lepo je videti slavje ob športnih uspehih. Nekaterim sem tudi sam prisostvoval.