"V tem trenutku, ko je bila večina reprezentantov bila na počitku oziroma v procesu priprav, sem se odločil za malce bolj preverjene igralce, ki jih poznam in za katere mislim, da mi lahko pomagajo na tekmi proti Škotski. To je eden izmed etapnih ciljev, do avgusta bo bržčas treba preizkusiti še kakšnega drugega igralca, kakšne druge taktične zamisli. Poudarjam, vse to ima za cilj svetovno prvenstvo 2014 oziroma začetek kvalifikacijskega ciklusa zanj," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal Stojanović.

Selektor spoštuje odločitev Korena in Novakovića

Postava, ki jo je izbral, res ni pretirano drugačna od prejšnjih. Iz znanih razlogov manjkata Robert Koren in Milivoje Novaković, ki sta končala nastope za izbrano vrsto, ni poškodovanega Armina Bačinovića, je pa zraven Aleksandar Radosavljević, za katerega se sprva tudi ni vedelo, ali bo še nosil dres z državnim grbom. Stojanović je o nedavnih dveh odhodih oziroma upokojitvah Korena in Novakovića dejal, da spoštuje njuni odločitvi. '"Odločila sta se tako, kot sta se. Mogoče je bilo zadaj več nekih napetosti, ki jih ne poznam. Tega pa nikakor ne jemljem osebno. Še enkrat pa poudarjam, spoštujem njuno odločitev in v istem trenutku obžalujem, ker se nista odločila drugače."

Prav tako si je s spodbudnimi predstavami v Samsunsporju poziv prislužil Kelhar, z dobrimi igrami predvsem lansko jesen pa se bo reprezentanci pridružil tudi napadalec Maribora Volaš. "Volaš je svojim igrami predvsem v jesenskem delu zaslužil ta poziv, za njim je izjemna sezona tudi na mednarodnem prizorišču. Seveda pa ni edini zanimiv nogometaš iz Maribora, ampak tokrat si je on to zaslužil," je pojasnil Stojanović in dodal, da bo tekma s Škotsko dobra priprava na "severnjaški" tekmici v kvalifikacijah Islandijo in Norveško.

"Reprezentanca Škotske ni izbrana naključno. To je logična izbira zaradi vzporednic, ki jih ima škotski nogomet z norveški in islandskim v določenih fazah igre. Seveda pa sem v analizi škotske vrste videl, da ima kakovost tudi v drugih segmentih. To ni več reprezentanca, ki se opira samo na preskok igro, ampak ima tudi določeno kakovost pri igri v polju, podajah, igri ena na ena. To bo dober preizkus za našo vrsto in vsi skupaj že veselimo tekme in nestrpno pričakujemo 29. februar," je še povedal slovenski selektor.

"Brečko bi se moral opravičiti navijačem"

Na konferenci pa je Stojanović dobil največ vprašanj povezanih z nedavnim incidentom Miša Brečka, ki se je zgodil po pustnem rajanju kölnskega kluba. Po njem je Brečko povzročil prometno nesrečo, ko je s svojim terenskim vozilom BMW X5 zapeljal na tračnice mestne železnice. Policija je ugotovila, da je vozil v alkoholiziranem stanju, zato so mu odvzeli vozniško dovoljenje. S svojo vožnjo je na avtomobilu povzročil precej škode, saj so uničena kolesa in podvozje, v nesreči pa ni bil nihče poškodovan. Klub je desnega bočnega branilca že denarno kaznoval, mogoče pa ga sankcije čakajo tudi v izbrani vrsti.

"Včeraj sem tudi sam prebral določene članke o tem. Seveda je treba slišati tudi Mišovo zgodbo. Dejstvo pa je, da je njegovo ravnanje predvsem s človeške plati nesprejemljivo in predvsem neodgovorno, da se v takšnem stanju usedeš za volan. Moram se pogovoriti z njim tudi o drugih podrobnostih. So pa to stvari, ki se dogajajo tudi drugje. To se je zgodilo na klubski zabavi Kölna, ki ima svoja pravila obnašanja na igrišču in tudi zunaj njega. Če bi se to zgodilo na našem zboru, bi bilo to povsem drugače. Ne bi pa preveč kritično gledal na ta dogodek. Poklical sem ga včeraj in dogovorila sva se za pogovor o vseh podrobnostih - v narekovajih - incidenta. Mišo je bil sicer vedno profesionalec, vedno je svoje delo opravljal tako, kot je treba," je povedal Stojanović in na vprašanje, ali bi se moral Brečko za to dejanje opravičiti tudi slovenskim navijačem, odgovoril pritrdilno.

Obširnejšim odgovorom selektorja Stojanovića prisluhnite v spodnjem posnetku: