Turk je spomnil, da je državni zbor leta 2008 sprejel sklep, da bo država za izvedbo zimske univerzijade iz proračuna zagotovila kotizacijo in do 30 odstotkov potrebnih sredstev za celoten dogodek. Od takrat naprej je država svojo besedo držala in plačala kotizacijo v višini tri milijone evrov ter namenila okoli 3,3 milijona evrov za dograditev in obnovo športnega centra na Rogli. Drugih pripravljenih investicijskih programov in kandidatur za projekte ni bilo, je dejal Turk.

Kot je pojasnil, je bila vlada danes pred odločitvijo, ali naj potrdi, da je pripravljena še naprej zagotavljati 30-odstotno sofinanciranje projekta, kar bi glede na pomanjkanje pripravljenih projektov pomenilo predvsem financiranje športnega dogodka kot takega, ali pa da ugotovi, da ni verjetno, da bi 70 in več odstotkov preostalih potrebnih sredstev res našli pri drugih udeležencih v projektu.

"Na podlagi prejetih informacij in prihajajočega rebalansa proračuna ter varčevanja v državi smo se odločili, da ne podaljšujemo upanja ter da jasno povemo, da bi v obstoječi finančni situaciji v državi in Evropi ter v času, ko se tudi večje države odpovedujejo kandidaturam za velike športne dogodke, bilo neodgovorno vlagati nadaljnja javna sredstva v tako slabo pripravljen projekt," je bil jasen pristojni minister.

Vogrinec presenečen, da je do tega prišlo čez noč

Za komentar smo povprašali tudi predsednika organizacijskega odbora zimske univerzijade Toneta Vogrinca, ki nad odločitvijo vlade razumljivo ni bil zadovoljen. "Me je seveda presenetila, čeprav sem pričakoval, da bo zelo težka. Bil sem prej pesimist kot optimist, da nam bo to univerzijado uspelo organizirati. Ampak upanje umre zadnje in tega sem dobil prav po nedavnem sestanku z ministrom Turkom, kjer sem dobil občutek, da država stoji za projektom, ter da si ne bo dovolila, da bi bil projekt odpovedan. Prav zato me toliko bolj preseneča, da je do tega prišlo čez noč, vsega dva dni po najinem razgovoru. Zadovoljstvo s strani Mednarodne univerzitetne športne zveze (FISU) že v tem trenutku ni bilo ravno visoko in so že v sredo dejali, da je to prava katastrofa," je priznal Vogrinec, ki obenem dodaja, da si ne zna predstavljati, kako bo FISU reagirala, ko bo seznanjena z odločitvijo vlade.

Foto: Luka Cjuha

Kot posledico odločitve vlade pa je Vogrinec tudi že napovedal kolektivni odstop organizacijskega odbora zimske univerzijade in vrnitev mandata. "Organizacijski odbor ne more odpovedati univerzijade. Mi nismo sprejeli odločitve o organizaciji, smo samo izvajalci. Predlog je podala in na podlagi sklepa vlade ter državnega zbora iz leta 2008 tudi sprejela Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA). Oni naj ukrepajo naprej in sporočijo to 'veselo' novico, da Slovenija od organizacije odstopa," je pojasnil nekdanji prvi mož Slovenske smučarske zveze.

Projekt je bil voden odlično, a če ni denarja ...

V zvezi z očitki ministra Turka, da je bil projekt slabo voden, se je Vogrinec vprašal, kdo takšen projekt lahko dobro vodi, če ne dobi denarja ne z ene, ne z druge strani. "Kar se tiče organizacijskega odbora, je bil projekt voden odlično. Imamo time vseh organizatorjev svetovnih pokalov v Sloveniji, ki so bili v tem dogodku pripravljeni sodelovati. Imamo pripravljene pogodbe in natančno dogovorjene vse zadeve, če pa ni denarja za objekte in organizacijo, potem se tega ne da izpeljati," je še dodal prvi mož organizacijskega komiteja.

Kot je še povedal, tisti, ki so se odločili za kandidaturo in sprejeli sklep o izvedi dogodka, več kot očitno niso imeli pojma, za kako zahteven projekt gre. FISU po njegovem zdaj nima pripravljene rešitve, saj v osmih mesecih ne more najti nadomestnega organizatorja, kakšne bodo posledice za Slovenijo, pa Vogrinec ne ve. V najslabšem položaju je zdaj SUSA, ki je tista, ki mora uradno odpovedati organizacijo dogodka.

Presenečen tudi Kangler

Mariborskega župana Franca Kanglerja je odločitev vlade, da ne bo več sofinancirala zimske univerzijade, presenetila, glede na to, da so ponedeljkovi pogovori Vogrinca pri Turku dajali upanje. "Nato je nekdo čez noč obrnil ploščo in mi preko medijev sporočil, da ni več denarja," je nad načinom komunikacije začuden Kangler.

Kangler je prepričan, da je bil projekt v Mariboru zelo dobro voden, tudi v organizacijskem odboru so bili najboljši ljudje. "Če pa aktualni minister misli enako kot njegov predhodnik Igor Lukšič, potem je to njegova osebna odločitev. Mislim pa, da sem kot župan drugega največjega mesta vreden vsaj toliko, da bi me kdo predhodno poklical na razgovor in me vprašal, kako daleč so projekti," je dejal. Mariborski župan je krivdo zvalil predvsem na po njegovem tretjerazredne državne birokrate, ki naj bi bili poleg prejšnje vlade odgovorni za to, da v državnem proračunu ni niti evra, rezerviranega za projekt univerzijade.

Spomnil je tudi na to, da je moral z ministrstvom lani vse od junija do oktobra usklajevati pogodbo za črpanje milijona evrov proračunskih sredstev. Žalostno, je dejal, da državni birokrati sprejemajo usodne odločitve, ki so škodljive za gospodarstvo, turizem, šport in kulturo. V zvezi z njegovimi preteklimi razmišljanji, da pričakuje pomoč nove vlade, je odvrnil, da je tako bilo še do pred dveh ur nazaj. Kot je dejal, mu ne bo lahko stopiti pred obraze vodilnih v FISU, ki so jim skupaj dajali zagotovila o uspešni izvedbi univerzijade kot nacionalnega projekta, med temi pa je bil tudi takratni minister za šolstvo in šport Milan Zver.

Minister je nasedel birokratom

Kot je dodal, so v nekaj letih vrednost projekta racionalizirali na dobrih 30 milijonov evrov, in če v treh letih Mariboru, Rušam in Zrečam ni bilo mogoče zagotoviti tega denarja, potem je država po Kanglerjevih besedah v "veliki krizi, očitno še večji kot Grčija". Sicer pa je mariborski župan napovedal, da bodo na naslednji seji mestnega sveta konec meseca odločali o tem, da glede na odločitev vlade univerzijade v Mariboru in partnerskih mestih ne bo mogoče izpeljati. To pa bo po njegovem velika ekonomska škoda tudi za nadaljnji razvoj turizma v regiji.

"Da mi nekdo deli očitke, in to minister, ki bi moral biti meni blizu, potem je ta minister nasedel tistim državnim birokratom, ki že vrsto let delajo proti decentralizaciji, proti Mariboru, regiji in proti skladnejšemu regionalnemu razvoju države," je bil oster Kangler. Nekatere med načrtovanimi projekti namerava župan izpeljati kljub odpovedi univerzijade, saj ima Maribor po njegovem strateški interes razvoja turizma in športa. Zato si bo zelo prizadeval, da rekonstrukcijo ledne dvorane ter gradnjo biatlonskega poligona s cevovodom za zasneževanje celotnega Pohorja peljejo naprej.