Za Latvalo je bil uspeh na Švedskem drugi po letu 2008, skupno pa šesti v karieri. Vodil je že po drugi etapi, prednost pa zadržal tudi po šestih hitrostnih preizkušnjah zadnjega dne. Njegov nekdanji sotekmovalec pri Fordu Hirvonen, ki zdaj vozi za Citroen, je bil edini, ki bi mu lahko odvzel končno zmago, na koncu pa je bila razlika med Fincema 16 sekund. K zmanjšanju prednosti Latvale je pripomogla tudi predrta pnevmatika njegove Fieste tri hitrostne preizkušnje pred koncem, a je vseeno skozi cilj privozil na prvem mestu.

"Sijajno. Ko sem pred štirimi leti tukaj zmagal prvič, sem bil najmlajši zmagovalec svetovnega prvenstva. Zdaj je bilo lepo znova zmagati. Po reliju v Monte Carlu sem občutil nekaj pritiska, zato je lepo videti, da smo lahko enakovreden tekmec Citroenu," je bil zadovoljen finski dirkač.

Za tretje mesto sta se borila Norvežana, boljši je bil Oestberg, ki je ugnal nekdanjega svetovnega prvaka Pettra Solberga, ta je letos postal drugi tovarniški voznik Fordove ekipe. Solberg je imel v isti hitrostni preizkušnji kot Latvala prav tako težave s predrto pnevmatiko, a so bile zanj usodnejše, saj je prav zaradi izgubljene pol minute izgubil tudi tretje mesto.

Na petem mestu je reli končal Rus Jevgenij Novikov, šele šesti pa je bil osemkratni svetovni prvak in zmagovalec uvodne dirke sezone v Monte Carlu Francoz Sebastien Loeb (Citroen); zaradi napake v prvi etapi je izgubil več kot dve minuti, česar do cilja ni mogel več nadoknaditi. Za tolažbo je Francoz zmagal vsaj na posebni hitrostni preizkušnji; "power stage", ki prvim trem prinaša nekaj dodatnih točk za SP, je dobil pred Pettrom Solbergom in Latvalo.

"Tvegal sem toliko, kot je bilo potrebno. Na dirki sem iztržil, kolikor se je pač dalo," pa je dejal Loeb, leta 2004 prvi neskandinavski zmagovalec tega relija, ki mu je načrte prekrižal izlet s proge prvi dan relija, po katerem je moral čakati na pomoč gledalcev, da so ga porinili nazaj na cesto.

V skupnem seštevku SP je kljub vsem težavam v vodstvu Loeb z 39 točkami. Hirvonen na drugem mestu jih ima sedem manj, Latvala pa je zaradi ničle na prvem reliju sezone kljub današnji zmagi skupno šele četrti s 26 točkami.

Naslednja postaja SP bo reli po Mehiki od 8. do 11. marca.