Nasploh je bilo leto 2011, kot je poudaril generalni direktor IATA Tony Tyler, polno kontrastov. Zdrava rast potniškega prometa v prvi polovici leta se je zaradi strmega upada tovornega prometa zrušila.

Na vzdušje med letalskimi prevozniki je negativno vplivala tudi uredba EU, ki predvideva, da bodo morali vsi letalski prevozniki, ki bodo leteli čez njeno območje, z januarjem plačati za emisije, ki jih bodo ob tem proizvedli. Tyler tako ocenjuje, da bo leto 2012 za letalske prevoznike še težko.

Potniški promet se je sicer decembra v primerjavi z enakim mesecem leta 2010 okrepil za 5,4 odstotka, v primerjavi z mesecem prej pa za 0,7 odstotka.

Najvišjo rast števila potnikov na mednarodnih letih so lani beležili latinskoameriški letalski prevozniki (+10,2 odstotka), sledili so evropski (+9,6 odstotka) in bližnjevzhodni letalski prevozniki (+8,9 odstotka).

Tyler meni, da je prezgodaj za ocene gibanja uspešnosti letalskih prevoznikov. Dolžniška kriza v območju evra je po njegovem mnenju še daleč od zaključka in bo najverjetneje letalske prevoznike potisnila v rdeče številke.