Čeprav so včeraj zvečer iz NKBM po skoraj enajst ur trajajoči seji poslali relativno skopo sporočilo za javnost, v katerem so razkrili le, da so sprejeli poslovni načrt za letošnje leto, je jasno, da je v nadzornem svetu banke dokončno prišlo do razkola. Po dostopnih informacijah je začasni zmagovalec spopada za prevlado v NKBM, od katerega je bržčas odvisno tudi, ali in kako bodo v banki počistili z domnevnimi nepravilnostmi iz obdobja nekdanjega predsednika uprave Matjaža Kovačiča, prav Jovanovič, sicer velik Kovačičev podpornik.

Neuradno smo izvedeli, da je več članov nadzornega sveta Jovanoviča že na samem začetku seje pozvalo k odstopu, kar je ta zavrnil. Spomnimo, Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) in posamezni nadzorniki so Jovanoviču očitali konflikt interesov v vsaj dveh zgodbah: svetovanju eni od družb v lasti Agrokorja (Ledu), ki mu NKBM ob soglasju nadzornega sveta obenem prodaja delež v Mercatorju, in solastništvu propadlega Pom-Investa, ki ga je na veliko in s kar nekaj reprogrami financirala prav NKBM.

Po večurni razpravi je sledilo glasovanje, ki pa ga je Jovanovič preživel. Po naših informacijah so namreč njegovo razrešitev od osmih članov kljub prvotno drugačnim napovedim podprli le štirje, enako število pa se jih je vzdržalo. To posledično pomeni, da bo Jovanovič kot prvi nadzornik še vedno zadolžen za pripravo dnevnih redov sej in gradiv, s čimer bo imel neposreden nadzor nad pretokom podatkov med banko in preostalimi člani nadzornega sveta.

V vodo so očitno padli tudi načrti dela nadzornikov o spremembi sklepa o pristopu NKBM k sporazumu o prodaji Mercatorja, ki so ga sprejeli na zadnji decembrski seji. Po dostopnih informacijah naj bi preklicu prodaje zaradi domnevno zavajajočih pojasnil Kovačičeve uprave o načinu pridobitve delnic Mercatorja nasprotovalo pet od devetih nadzornikov, med drugim tudi Jovanovič. Včeraj nam ni uspelo izvedeti, ali so nadzorniki govorili tudi o večjih nasedlih projektih banke (MTB, CPM) ali pa so te preložili na prihodnjo sejo. Seznanili naj bi se le z revizijo poslov pri preprodaji blagovnih znamk Dela Revij, ki jo je opravil Deloitte. Ta je po naših informacijah ugotovila, da je banka skoraj polovico 15-milijonske izpostavljenosti do propadlega podjetja Mateja Raščana znižala tako, da je krepko (za skoraj sedem milijonov evrov) precenila vrednost blagovnih znamk, ki jih je nato za 10,1 milijona evrov prenesla na KBM Leasing, ta pa jih je nato dal v najem Skupini Krater.

Nadzorni svet je sicer sprejel finančni načrt, po katerem bo bilančna vsota NKBM konec leta 2012 znašala skoraj 4,7 milijarde evrov, kar je 2,3 odstotka manj od ocene za konec lanskega leta. Banka naj bi iz rednega poslovanja letos ustvarila 7,2 milijona evrov dobička in imela devet milijonov evrov čistega dobička. Pri tem naj bi pri obrestih ustvarila 210,6 milijona evrov prihodkov in skoraj 110 milijonov evrov odhodkov.

Uprava, ki jo bo še naprej vodil Andrej Plos, bo morala po navodilih nadzornega sveta načrt dopolniti. Po neuradnih informacijah pa naj bi se najvišjemu položaju v banki dokončno odrekel generalni direktor Pošte Slovenije Aleš Hauc, ki naj bi bil poleg Plosa in Sama Nučiča (NLB) v zadnjem postopku izbire eden od treh kandidatov za predsednika uprave NKBM.

primoz.cirman@dnevnik.si