Predsednik republike Danilo Türk se je odločil, da ne bo predlagal drugega mandatarja za sestavo vlade. Med novinarsko konferenco je še enkrat poudaril, da je bil Zoran Janković po njegovem mnenju dober kandidat.

Predsednik je dejal, da mu v drugem krogu pogajanj ni nobena od strank predlagala ali svetovala, da bi za mandatarja predlagal Janeza Janšo. Dodal pa je, da mu je nekaj strank celo svetovalo, naj poskuša še s tretjo osebo. "Ta nasvet sem vzel resno in se posvetoval z Markom Voljčem, ki mi je sporočil, da je pripravljen sprejeti mandatarstvo, če bo dobil zadostno podporo strank," je dejal Türk.

"19. in 20. januarja se iz izjav strank pokazalo, da te možnosti ne podpirajo, zato z njo nisem nadaljeval," je razložil Türk, ki je dodal, da Marko Voljč ni bil formalno predlagan za mandatarja. Je pa, tako Türk, ideja o tretji osebi pa je nekatere stranke, vključene v pogajanja, naredila bolj transparentne. "Pokazalo se je kako stranke delujejo," je dodal in omenil, da pri njihovem delovanju ne smemo imeti preveč iluzij ali pričakovanj.

Predsednik je prepričan, da bodo Janeza Janšo za mandatarja predlagali poslanci. Opozoril pa je, da po njegovem Janez Janša nima polne legitimnosti za sestavo vlade. "Janeza Janšo bremeni pravnomočni obtožni predlog," je razložil Türk in dodal, da vsak kandidat, ki ga bremeni pravnomočno obtožni predlog, mora vedeti, da nima polne legitimnosti. Ob tem je poudaril, da če bi bil Janković formalno obtožen, tudi njega ne bi predlagal za mandatarja za sestavo vlade.

Janša ni relativni zmagovalec volitev

Türk je še dodal, da volilci Janezu Janši ne zaupajo v takšni meri, kot je bilo sprva razvidno iz javnomnenjskih anket. To so, tako Türk, pokazali rezultati na volitvah, na katerih Janša ni bil relativni zmagovalec.

Na vprašanje ali je že videl koalicijsko pogodbo, je Türk odgovoril: "Koalicijske pogodbe nisem videl, je ne poznam in mi ni bila izročena." Dodal je, da ve, da so stranke, ki trenutno tesno sodelujejo, že od samega začetka želele s svojim kandidatom priti pred državni zbor, pogodbo pa so prej hotele podpisati. "Ko bo proces končan, me bo koalicijska pogodba zanimala, vendar pa na pogajanja ne želim vplivati."

Predsednik je omenil še, da ne bo ocenjeval predloga za rebalans proračuna, saj po njegovem mnenju ta zahteva še precej analitičnega dela. Na vprašanje, kako bo sodeloval z novo vlado, pa je razložil, da naša ustava določa zelo dober in čvrst okvir sodelovanja vseh organov v državi. "Prepričan sem, da če bomo sodelovali znotraj ustavnega okvira, do težav ne bo prišlo. Kvaliteta in dinamika pa bosta odvisna od uspešnosti vlade, ki ima prvenstveno odgovornost za stanje v državi," je dodal.

Na vprašanje ali bo kandidiral na prihodnjih predsedniških volitvah, je Türk odvrnil, da o možnosti nove kandidature resno razmišlja, o odločitvi pa bo vse pravočasno obvestil.