Kot je dejal Pucko za današnji Večer, je zdajšnja situacija drugačna kot leta 1997, saj so te volitve jasno pokazale, da si volivci želijo novih obrazov. Ob tem poudarja dejstvo, da so volivke in volivci izvoljenim poslancem naložili odgovornost, da sestavijo široko sredinsko vlado.

Če se bo to zgodilo, bo to odraz njihove sposobnosti, da prekinejo izključevanje in delitve državljank in državljanov levo-desno, tako kot so govorili v volilni kampanji, meni Pucko. "Sintagma o novih ljudeh je bila zlorabljena," meni Pucko in dodaja, da se je z neko manipulacijo zgodilo to, kar imamo sedaj.

Pucko opisuje trenutno situacijo kot "grozljivo". Strinja se namreč s starosto slovenske politike Francetom Bučarjem, da država nima prihodnosti, če se ne preseže delitev. Ne more razumeti razmišljanja politikov, ki jih vodi takšen pohlep po oblasti.

Ob tem izpostavlja, da leta 1996 široke sredinske koalicije LDS, SLS in SKD ni bilo, ker vodja zmagovalne pomladne stranke, SLS, in vodja največje poraženke volitev, SKD, nista razumela takratnega trenutka in takratnih političnih razmer. "Še danes mislim, da je bila to takrat ena največjih napak," pravi. Po vstopu SLS in SKD v vlado bi se namreč začel naraven proces združitve teh dveh strank.

Puckotova odpora Drnovšku se je izkazala za pravo potezo

Do te združitve je sicer prišlo v opoziciji, a zgolj z namenom preprečiti predčasne volitve in stopiti na oblast, opozarja Pucko ter spominja, da sta potem na volitvah leta 2000 s tretjo pomladno stranko pogoreli. Ob tem je dejal, da so ravno tiste volitve, ko je LDS dobila tri mandate več kot vse tri pomladne stranke skupaj, pokazale, da je bila njegova podpora Drnovšku in oblikovanje sredinske vlade prava poteza.

"Največje priznanje, da sem pred 15 leti storil prav, so mi dali ljudje na volitvah 2000," pravi Pucko. Takrat je kot kandidat LDS dobil preko 43 odstotkov glasov, in to v enem najbolj desnih okrajev v Sloveniji. Kot poudarja, je bil to odgovor na njegovo odločitev.

Ob tem je dejal, da je od takrat prejel okoli 300, 400 groženj, ampak tudi dvakrat več priznanj in pohval. Kot je izpostavil, je bila takrat proti njemu organizirana prava gonja, takratno akcijo pa naj bi po njegovem spodbujale in organizirale politične stranke.