Odločitev, da bodo podprli Jankovića, sta poleg Pozitivne Slovenije sprejeli le še SD in včeraj tudi DeSUS, kar pa skupno - če bi za kandidata za mandatarja glasovali vsi poslanci teh treh strank - znaša samo 44 glasov. Janković je sicer, kot pravi, prepričan, da bo zbral zadostno število glasov in da ima legitimno pravico, da pričakuje pozitiven rezultat. Kot dodaja, je prejel kar nekaj sporočil, da bo dobil podporo iz različnih strank, o imenih poslancev, ki bi lahko prispevali 45. in 46. glas, pa včeraj ni hotel govoriti. Je pa poslance pozval, naj pomislijo, kaj so obljubili svojim volilcem, saj državljani tega ne pozabljajo, in naj se odločijo "po svojem srcu, svoji glavi, v korist države".

Prvak PS je včeraj zanikal, da bi se s kom od poslancev pogovarjal o prestopu v njegovo stranko. V PS pa je mogoče tudi slišati, da tistih, ki bi prispevali manjkajoče glasove, po vsej verjetnosti ne bodo javno razkrili. Da torej v primeru, če bodo pridobili glasova, najbrž ne bodo ravnali tako, kot je po volitvah leta 1996 storila LDS, ki je razkrila, da bo manjkajoči glas za Janeza Drnovška prispeval takratni poslanec SKD Ciril Pucko.

Odločitev legitimna, ocena nekorektna

Včeraj se je o tem, kako naj ravna, Janković posvetoval z obsežnim vodstvom stranke, ki je v celoti podprlo njegovo odločitev, da vztraja pri kandidaturi. Prvak PS se sicer zaveda, da se mu tudi v primeru današnje izvolitve obeta šibka koalicija in da bi bila dobrodošla močnejša podpora. Ob tem pa napoveduje precejšnja presenečenja, ki jih bodo vzbudila imena za člane vlade.

Janković je včeraj odločitev DL, da stranka ne gre v koalicijo in da ga njeni poslanci ne bodo podprli, označil kot legalno in legitimno, ponedeljkove Virantove izjave pa je ocenil kot nekorektne do pogajalcev. Ob tem je opisal potek pogajanj od volitev do sobotne parafe pod koalicijsko pogodbo in nedeljskega razreza ministrskih mest. Dvanajst ministrstev in mesto predsednika parlamenta bi po dogovoru razdelili tako, da bi PS dobila pet mest (glede na število poslancev bi jih ji sicer pripadalo sedem), SD tri mesta (pripadalo bi ji 2,5 mesta), Državljanska lita tri (dve mesti) in DeSUS dve mesti (eno mesto in pol). Stranke, ki bi dobile več ministrskih mest, kot jim jih pripada, bi PS odstopile po dve oziroma eno državnosekretarsko mesto. Prav tako so se po Jankovićevih navedbah že dogovorili, da DL dobi finančno in notranje ministrstvo ter obdrži mesto predsednika parlamenta, SD in DeSUS pa so pozvali, da sporočita kompetentne kandidate. Dokument s to vsebino so v nedeljo zvečer prejele vse štiri stranke in nanj po besedah prvaka PS ni bilo nobenih pripomb. "Navedbe, da sem preveč izključujoč, nato pa, da sem preveč popustljiv in sem sprejel vse predloge, mi nekako ne gredo skupaj in mislim, da so za državljanke in državljane težko sprejemljive," se je na besede predstavnikov DL odzval Janković.

DeSUS je s pogodbo zadovoljen

Kakšne so možnosti za Jankovićevo izvolitev, se je prvak Pozitivne Slovenije sicer že včeraj dopoldan pogovarjal s predsednikom države Danilom Türkom. Ta je - tako kandidat za mandatarja - ponovil, da mu je podelil mandat, ker zaupa v na volitvah izraženo voljo državljanov, in pričakuje, da bo Janković pridobil potrebno podporo v parlamentu.

Že zjutraj se je prvak PS sestal tudi s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem. "Vprašal sem ga, ali ima zagotovljenih 46 glasov. Namignil mi je, da jih ima. Če jih ne bi imel, bi bilo po našem mnenju državotvorno ravnanje, da vrne mandatarstvo," je po tem, ko je izvršni odbor DeSUS sprejel sklep, da poslanska skupina na današnjem glasovanju podpre Jankovića za mandatarja, dejal Erjavec. Če Janković potrebne večine ne bo dobil, pa so predsedniku stranke in pogajalski skupini podelili mandat za pogajanje z morebitnim novim mandatarjem.

Erjavec je še povedal, da ga je odločitev DL presenetila, saj so se po njegovih besedah prejšnji teden s PS in Jankovićem dobro pogajali tako glede koalicijske pogodbe kot glede razreza ministrskih mest. "Stranka DeSUS je s koalicijsko pogodbo zadovoljna, saj nam je uspelo vanjo vnesti vse tisto, kar nas zanima," je pojasnil Erjavec.

Jankovićeva napoved, da mu bo uspelo zbrati potrebno podporo, je včeraj še okrepila ugibanja, kdo bi lahko prispeval manjkajoče glasove. V vseh strankah, ki so se odločile, da za Jankovića ne bodo glasovale, so morebitno podporo odločno zanikale. Tako v SDS - Janša in Janković sta se včeraj vendarle sešla in po besedah slednjega govorila o nekaterih točkah, ki bi bile dobre za državo (o razvojnih projektih, referendumski zakonodaji in o volilnem sistemu) - odločno zanikajo, da bi pomoč kandidatu za mandatarja prišla iz njihovih vrst. Prav tako naj glasov ne bi prispevali poslanci NSi.

Vogrin zagotavlja, da Jankovića ne bo podprl

Enotnost pri nepodpori Jankoviću so včeraj zagotavljali tudi v DL. Tudi Ivan Vogrin, ki ga je Virant pred dnevi pozval, da izpolni obveznosti svojega družinskega podjetja do upnikov, če tega ne bo storil, pa naj se poslovi od parlamenta, je zagotovil, da Jankovića ne bo podprl. Govorice o prestopu v drugo stranko pa je označil kot špekulacije. Njegov strankarski kolega Bojan Starman, ki je kot poslanec SDS leta 2008 presenečen ugotovil, da ga vrh stranke ni uvrstil na kandidatno listo za državnozborske volitve, pravi, da bo ravnal v skladu s ponedeljkovim dogovorom sveta DL.

Da morebitni Ciril Pucko ne bo prišel iz njihovih vrst, zagotavljajo tudi v SLS. Predstavnika manjšin pa sta pripravljena Jankovića podpreti le, če mu bo 46 poslancev javno napovedalo podporo. V nasprotnem primeru se bosta vzdržala. Kot nam je dejal predstavnik madžarske narodne skupnosti, morajo namreč po njunem prepričanju mandatarja izvoliti politične stranke. To svoje stališče sta Battelli in Göncz včeraj povedala tudi pogajalski skupini PS, izrazila pa sta tudi pričakovanje, da bodo vprašanja, s katerimi se ukvarjata manjšini, v koalicijski pogodbi ustrezno opredeljena. Je pa Göncz zagotovil, da bo njuna odločitev, da ne bosta jeziček na tehtnici, veljala tudi za morebitne druge kandidate za mandatarja.