Romney je po zmagi na strankarskih zborovanjih v Iowi in volitvah v New Hampshireu prevzel zanesljivo vodstvo v anketah na nacionalni ravni. Ron Paul pa ima za seboj zveste privržence, ki mu omogočajo nadaljevanje dobro organizirane kampanje, ne glede na to, da mu bo vodstvo stranke na vsak način onemogočilo zmago. Predvsem zaradi "mirovniške" zunanje politike. Paul bi namreč rad končal vse ameriške vojne, razen tiste, ki so nujno potrebne za obrambo domovine.

Nekdanjemu predsedniku predstavniškega doma zveznega kongresa Newtu Gingrichu iz Georgie, teksaškemu guvernerju Ricku Perryju, nekdanjemu senatorju iz Pensilvanije Ricku Santorumu ter nekdanjemu guvernerju Utaha Jonu Huntsmanu se tako ni uspelo uvrstiti na glasovnice v Virginiji, kar jim še bolj zmanjšuje možnosti za uspeh proti Romneyju.

Santorum, Gingrich in Perry se borijo, da bi v Južni Karolini, kjer bodo republikanci volili 21. januarja, ustavili Romneyjev pohod proti vrhu. Vsak od njih bi rad postal alternativa Romneyju s podporo krščanskih konservativcev, ki politiku s severa še ne zaupajo povsem glede vprašanja splava, istospolno usmerjenih in podobnih tem. Za omenjeno trojico je Južna Karolina morda zadnja priložnost za obstanek v tekmi, kajti nato 31. januarja sledi Florida, kjer kandidati potrebujejo veliko denarja za oglase in kampanjo.

Paul bo v tekmi ostal, ker ima za seboj trdne podpornike, Huntsman pa se ne predaja, čeprav ga ankete komajda zaznajo. Za skupno zmago na volitvah je treba do nacionalne konvencije stranke zbrati več kot 1400 delegatskih glasov, vendar pa le malo kandidatov vztraja do konca, ker se denar in podpora kmalu "preselita" k vodilnemu.

Romneyjevi nasprotniki bodo imeli pred volitvami prihodnjo soboto priložnost, da ga spodnesejo še dvakrat na televizijskih soočenjih. V ponedeljek eno prenaša televizija Fox, v torek pa CNN. Bolj neuradno soočenje na televiziji Fox, ki ga vodi nekdanji predsedniški kandidat Mike Huckabee, bo že danes, vendar ne v neposrednem prenosu.

V Južni Karolini je kampanja tradicionalno zelo ostra in tudi tokrat ni drugače. Romneyja, ki v anketah velja za kandidata z največ možnostmi za zmago proti demokratu Baracku Obami, napadajo z vseh strani. Še posebej Gingrich in Perry pa sta prevzela nauk nekdanjega stratega Georgea Busha Karla Rovea, ki pravi, da je potrebno nasprotnika uničiti tam, kjer je najmočnejši.

Ostri napadi na poslovno preteklost

Tako so leta 2004 spodkopali kandidaturo demokrata Johna Kerryja z napadi na njegovo bolj ali manj herojsko preteklost v času vietnamske vojne. Gingrich in Perry sedaj ostro napadata Romneyjevo poslovno preteklost, s katero se je vso kampanjo hvalil in trdil, da bo zaradi izkušenj v gospodarstvu znal potegniti ZDA iz težav. Njune kritike Romneyjevega vodenja investicijskega podjetja Bain Capital pa so razdelile republikansko stranko.

Romneyjevo podjetje je prevzemalo druga, ki so bila v težavah, jih prestrukturiralo in nekatera rešilo, druga pa so šla v stečaj, pri čemer so ljudje izgubljali delovna mesta. Za večino republikancev je to pač narava kapitalizma, Gingrich in Perry pa nastopata skorajda v vlogi demokratov. Gingrich je pri tem pobral še en del taktike Karla Rovea. V petek ga je začel kritizirati, ker govori francosko, kar je leta 2004 doživel tudi Kerry.

Romney je bil v mladosti nekaj časa mormonski misijonar v Franciji in se je naučil jezika. Njegovi podporniki sedaj čakajo le še na napade zaradi tega, ker je mormon, kar imajo konservativni pripadniki ameriških protestantskih veroizpovedi za kult. Začela je že krožiti informacija, da je Romney, ko je bil v preteklosti neke vrste začasni mormonski škof, skušal prisiliti mater samohranilko, naj da zunajzakonskega otroka v posvojitev, ker krši mormonska načela. Romneyjeva kampanja zgodbo zanika.