Kot izhaja iz razpisa za oddajo stanovanja, je do stanovanja upravičen poslanec, ki ima stalno ali začasno prebivališče oddaljeno več kot 60 kilometrov od sedeža državnega zbora na Šubičevi v Ljubljani. Prav tako velja, da na območju Ljubljane ali do 60 kilometrov zunaj nje nima lastniškega ali najemniškega stanovanja. Državni zbor ima sicer 49 službenih stanovanj, vendar jih 15 še najprej najemajo poslanci, ki so to funkcijo opravljali že v prejšnjem mandatu, na državnozborskih volitvah pa so bili ponovno izvoljeni.

Tako je na voljo 34 stanovanj - večinoma v mestnem središču - in sicer na Kotnikovi, Gregorčičevi, Igriški, Kolodvorski, Novakovi, Slomškovi, Steletovi, na Poljanski in Poljanskem nasipu, na Trubarjevi, Dunajski, Einspielerjevi, Linhartovi ter Tržaški in na Malem trgu. Vsa stanovanja so opremljena, najmanjše meri 26,5 kvadratnih metrov, največje pa slabih 69 kvadratnih metrov. Pisne prijave morajo poslanci, ki želijo najeti službeno stanovanje, oddati do prihodnjega torka, 17. januarja.

Kdo je v kazenskem postopku?

Poslanci so danes, na sicer zaprtem delu seje, obravnavali tudi obvestili, da sta poslanca SDS Janez Janša in Branko Marinič v kazenskem postopku. Prvega obravnavajo na ljubljanskem okrajnem sodišču, drugega pa na kranjskem. Janša je v zadevi Patria obtožen sprejema obljube o podkupnini. Mariniča pa v Kranju obravnavajo zaradi domnevnega goljufanja pri izpitu iz nemškega jezika na kranjski fakulteti za organizacijske vede.

Popoldne so iz državnega zbora sporočili, da se tako Mariniču kot Janši ne prizna imunitete in dovoli vodenje kazenskega postopka.