Britanske vlade že dolgo skrbi količina zaužitega piva, ki ga imajo Otočani posebej radi, in alkohola. Pivo in alkohol ("ta kratke") na Otoku strogo ločujejo, vsaj na papirju. Otoško pitje jih najbolj skrbi zaradi vse večjih stroškov, ki jih ima državno zdravstvo.

Bolezni in nesreče, povezane s pitjem, ga stanejo že 2,7 milijarde funtov na leto. Lani so morali v državnih bolnišnicah zaradi problemov s pitjem prvič v zgodovini pomagati več milijonom Britancev.

Večina so še vedno moški, vendar jih ženske lovijo. Najmlajši "novi" Anglež s cirozo jeter, ki potrebuje nova jetra, je postal 26-letni Matt Maden. Svoja naj bi uničil v petih letih.

Pisali so leto 1987, osmo leto vladavine železne Margaret Thatcher, ko je prva otoška vlada državljanom prvič svetovala, koliko največ lahko popijejo, da ne bi škodovali zdravju. Moškim so svetovali največ 21 enot, ženskam pa največ 14 enot alkohola na teden.

Leta 1995 so vladni nasvet spremenili. Navzgor. Moški naj bi popili od tri do štiri enote na dan (od 21 do 28), ženske dve do tri enote (od 14 do 21).

To je bil pomemben zasuk s priporočenega tedenskega na dnevno pitje, ki je bil povezan s posledicami omenjenega binge pitja: mnogi so tedensko svetovano količino "privarčevali" za konec tedna. Že leta 1995 so državljanom svetovali, v nasprotju s tistim klasičnim "klin se s klinom izbija" (zdravljenjem alkoholnega mačka z alkoholom), naj po "težkem pitju" najmanj 48 ur ne pijejo, da bi si telo opomoglo od pitja. Mnogi so takrat vlado kritizirali, češ da s svojim nasvetom spodbuja dnevno pitje.

Raziskave kažejo, da je približno devetdeset odstotkov Otočanov "že slišalo", da vlada svetuje v enotah, vendar mnogi ne vedo, koliko enot svetuje, trinajstim odstotkom vprašanih pa ne pride na misel, da bi, kadar pijejo, šteli "enote".

Kaže, da vlada pripravlja nov nasvet, ker obstaja dovolj novih dokazov, da sedanje vladne "smernice" pitja alkohola niso več najbolj zdrave. O tem je daljši čas razpravljal odbor poslanske zbornice britanskega parlamenta, v katerem je verjetno več barov, v katerih lahko poslanci, ki kar radi nagibajo kozarce, gasijo žejo, kot v katerem koli drugem parlamentu.

To ni odbor za pitje, ampak za znanost in tehnologijo. V svojem poročilu nakazuje novo smer... pivskih smernic, saj pravi, da bi se morali ljudje najmanj dva dni na teden "postiti", ne piti alkohola. Ljudem, tako poslanci, bi morali vbiti v glavo, da se je treba izogniti vsakodnevnemu pitju.

Kljub namigom, da bodo povečali število svetovanih enot na (pivski) dan, se to ni zgodilo. Dobrodelne in zdravstvene organizacije pozdravljajo poročilo odbora, ki ocenjuje, da je 24 let star sistem enot dober, dodajajo pa, da bi morala vlada narediti več za to, da bi ljudje razumeli, kaj alkoholna enota je. Združenja trgovcev z alkoholom medtem pravijo, da si ljudje želijo enostavnih smernic o odgovornem pitju.