Francoske pristojne oblasti za medicinske pripomočke so sporočile, da se silikonski vsadki proizvajalca PIP niso tržili v Sloveniji. To navedbo so pri agenciji preverili tudi pri proizvajalcu, ki jo je potrdil. Agencija je preverila to informacijo tudi pri podjetjih, ki opravljajo promet z medicinskimi pripomočki na debelo v Sloveniji, in dobila enako potrditev. Prav tako ni dobila nobenega poročila o zapletih s temi vsadki v Sloveniji, so pri agenciji odgovorili na naše poizvedovanje o morebitni uporabi vsadkov PIP pri nas.

Da niso nikoli uporabljali teh vsadkov, so odgovorili tudi v nekaterih kirurških centrih, kjer opravljajo estetske operacije povečevanja dojk. Kot je povedal Gašper Fabjan, direktor Estetske kirurgije Fabjan, uporabljajo vsadke proizvajalcev Mentor in Allergan, saj gre za najbolj preverjene vsadke, "mercedez med vsadki". V zadnjih tednih je na kliniko poklicalo približno deset žensk, ki so pozabile, katere vsadke imajo, ali izgubile certifikate. "Za vsadke, ki jih uporabljamo, ni razloga za zaskrbljenost," je še povedal, ženske pa lahko na njihovi spletni strani preberejo tudi zagotovila proizvajalcev o kakovosti vsadkov. Ta dva proizvajalca nudita tudi doživljenjsko garancijo, da na vsadku ne bo prišlo do razpoka. Včasih so na kliniki uporabljali tudi vsadke, ki so bili napolnjeni s fiziološko raztopino. V minulih 15 letih sta počila dva taka vsadka, pri vsadkih, napolnjenih s silikonom, pa razpoke niso ugotovili. "Če steče fiziološka raztopina, ni za telo nobenih težav," je povedal Gašper Fabjan.

Podobno je pojasnila tudi Barbara Čokl, dr. med., specialistka plastične kirurgije, vodja zasebne klinike, saj doslej pri nobeni ženski z vsadki, napolnjenimi s silikonom, ni ugotovila ali posumila na razpok. Primer razpoka pa so ugotovili pred kratkim pri ženski, kjer so bili vsadki napolnjeni s fiziološko raztopino. V kliniki je sprva uporabljala vsadke proizvajalcev Nagor in McGhan, v zadnjih letih pa vsadke Mentor in Allergan.

Zahtevajte certifikat

Čoklova opozarja, da bi pacienti po vstavitvi kakršnega koli vsadka morali prejeti medicinsko dokumentacijo o posegu, ki mora vsebovati tudi certifikat oziroma podatke v vsadku (vrsta proizvajalca, serijska številka, velikost, vrsta polnila...). "Le na tak način je mogoče proizvajalca opozoriti na težave ali napake, če do njih pride. V primeru težav, kot so se pojavile pri proizvajalcu PIP, pa lahko tudi vsaka pacientka sama preveri, kakšne vrste prsnih vsadkov ima."

Vsadke Mentor in Allergan uporablja v svoji kliniki tudi Tomaž Janežič, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, ki pojasnjuje, da v svoji praksi ni zabeležil nobenih zapletov v zvezi z materialom ali kvaliteto izdelave vsadkov.

Na Kliničnem oddelku za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline UKC Ljubljana od leta 2005 uporabljajo izključno vsadke Mentor in Allergan, pred leti so uporabljali tudi vsadke proizvajalca Nagor, je povedal doc. dr. Krešimir Božikov, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije. Ima pa Božikov z vsadki PIP izkušnje, saj je pred leti, ko je delal v Veliki Britaniji, med operacijami menjave protez naletel tudi na te: mnogokrat je bila okoli vsadkov plast silikona, čeprav vsadek ni počil. "Po mojem mnenju težava pri vsadkih PIP ni toliko silikon, ki ga problematizirajo zato, ker ni registriran za rabo v medicini. Problem vsadkov je slabo narejena ovojnica, ki po mojih izkušnjah pušča, po raziskavah pa tudi pogosteje poči kot pri drugih vsadkih." Isto velja za vsadke Rofil Medical, katerih uporabo so prav tako prepovedali.

Ali lahko ženska sama ugotovi, da je vsadek počil? Božikov odgovarja, da lahko ali pa tudi ne. Lahko se minimalno spremeni oblika dojk ali na novo čuti bolečnost dojke - a ženske, ki imajo vsadke, imajo lahko bolečino iz marsikaterega vzroka, je pojasnil Božikov, ki si ne želi, da bi bile ženske zaradi afere z vsadki PIP po nepotrebnem preplašene.

Dvomi FDA

Prsne vsadke za estetsko povečanje prsi ali rekonstrukcijo dojk pri ženskah z rakom dojke uporabljajo od začetka 60. let prejšnjega stoletja dalje. Danes se uporabljajo vsadki četrte in pete generacije, ki so napolnjeni s kohezivnim silikonom, ki ne izteka, ampak je čvrst. Proizvajalci nudijo vsadke z različno kohezivnostjo: prednost bolj kohezivnih silikonov je, da polnilo ne more iztekati in da vsadek drži obliko. Prednost vsadkov z manjšo kohezivnostjo gela pa je, da je dojka mehkejša na otip. Sam ženski razloži značilnosti različnih vsadkov in se sama odloči, kaj želi, je povedal Božikov.

V ZDA je razširjena tudi uporaba vsadkov, ki so napolnjeni s fiziološko raztopino. To je posledica prepovedi uporabe silikonskih vsadkov, saj je ameriška zvezna agencija za hrano in zdravila FDA leta 1992 zaradi nejasnih podatkov, ali so silikonski vsadki res varni in učinkoviti, prepovedala njihovo uporabo; bali so se predvsem, da bi vplivali na razvoj avtoimunskih bolezni in raka. Leta 2006 so zaključili, da je njihova uporaba varna in odobrili uporabo vsadkov proizvajalcev Mentor in Allergan. Kljub temu so proizvajalcema naložili, da morata opraviti nadaljnje klinične študije pri ženskah, ki so jim vsadili vsadke. FDA je tudi opozorila javnost, da prsni vsadki prinašajo medicinska tveganja, in ženskam svetovala, naj redno opravljajo preiskavo z magnetno resonanco, ki pokaže morebitno razpoko vsadka in uhajanje gela.

Skoraj vsaka bo potrebovala še eno operacijo

Na Kliničnem oddelku za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline UKC Ljubljana priporočajo preglede po povečanju prsi na leto do dve. Ob pregledih ugotovijo, ali bi bile potrebne dodatne slikovne preiskave. Ženske na te redne preglede kar hodijo, ugotavlja Krešimir Božikov.

"Problematika vsadkov je povsem drugje," nadaljuje. Vsadek je tujek, zato ga telo izloči, kar naredi tako, da okoli vsadka naredi tkivno ovojnico. Problem nastane, če se ovojnica zadebeli in nastane tako imenovana kapsula, ki je glavni vzrok ponovnih operacij pri povečanju dojk. "Vsak vsadek slej kot prej povzroči kapsulo," pojasni Božikov. Težave pri vsaditvi vsadkov so lahko tudi kirurške narave, kot so vnetja, vsadki se lahko premikajo, rotirajo, a so ti zapleti povezani z izkušenostjo kirurga. Gašper Fabjan dodaja, da vsadka v življenju ni treba zamenjati, je pa treba s starostjo spet dvigniti dojke, ki se povesijo zaradi starosti ali dojenja.

"Povečanje dojk je estetski poseg, ki ljudi najbolj razveseljuje in ga imajo ženske najraje, saj je najpogostejša estetska operacija. Zagotovo pa ima v primerjavi z drugimi estetskimi operacijami tudi največ stranskih učinkov. Vsaka ženska je seznanjena, da bo morala biti verjetno še enkrat operirana. Vse neodvisne študije, ki so bile opravljene na populacijah več kot 200.000 žensk, so pokazale, da je uporaba vsadkov varna in ne povzroča raka ali avtoimunih bolezni. Zato menim, da ponovna operacija čez leta ni preveliko tveganje, sploh glede na zadovoljstvo, ki ga ta poseg prinaša," je zaključil Krešimir Božikov.