Silikonske vsadke z industrijskim silikonom podjetje PIP ni uporabljalo samo za ženske prsi temveč tudi za moška moda. Ciljna publika poceni vsadkov so bili, kakor tudi v primeru žensk, revnejši moški.

Še vedno ni znano, kdo bo odgovarjal za nastale nevšečnosti in za ogroženo zdravje več kot 300.000 strank.

Preberite še: Priznanje: S strupenimi vsadki smo želeli kovati dobičke na revnih ženskah

Češka in Nemčija svetujeta odstranitev spornih prsnih vsadkov

Po Franciji sta se na afero z nizkokakovostnimi francoskimi silikonskimi prsnimi vsadki Poly Implant Prothese (PIP), ki je ob koncu minulega leta pretresla francosko javnost, danes odzvali tudi Češka in Nemčija. V skladu s francoskim zgledom sta imetnicam vsadkov PIP svetovali, naj jih preventivno odstranijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poročila zdravnikov, združenj strokovnjakov in klinik kažejo, da so lahko sporni silikonski vsadki za povečanje prsi, polnjeni s škodljivim industrijskim silikonom, škodljivi tudi takrat, ko ni nevarnosti, da bi se pretrgali, je danes ugotovil nemški zvezni inštitut za zdravila in medicinske proizvode.

Nemški inštitut zato imetnicam vsadkov svetuje njihovo preventivno odstranitev. Števila imetnic potencialno nevarnih vsadkov v Nemčiji inštitut sicer še ne pozna, saj mora zbrati podatke iz posamičnih zveznih dežel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odstranitev spornih vsadkov je njihovim imetnicam, ki jih je v državi po uradnih podatkih prek 2000, danes na podlagi mnenja strokovnjakov svetovalo tudi češko ministrstvo za zdravstvo, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Čehinje, ki uporabljajo vsadke PIP, naj se glede njihove odstranitve posvetujejo s svojimi zdravniki, svetuje ženskam češko ministrstvo za zdravje, ki pa poudarja, da dokazov o škodljivosti vsadkov za zdravje še ni. Ženskam, ki se za odstranitev vsadkov, uporabo katerih so na Češkem minulo leto sicer prepovedali, ne bodo odločile, oblasti svetujejo redne zdravniške preglede prsi.

V VB ima sporne vsadke 40.000 žensk

Drugačnega mnenja je britansko ministrstvo za zdravje, ki je danes navedlo, da nima podatkov, na podlagi katerih bi lahko imetnicam prsnih vsadkov PIP svetovalo njihovo preventivno odstranitev. Zagotovilo pa je tudi, da bo na željo pacientk financiralo odstranitev spornih vsadkov tistim ženskam, ki so jih dobile po posegu, opravljenem v državnih kliničnih centrih.

Prav tako je britansko ministrstvo za zdravje izrazilo upanje, da bodo podobno možnost pacientkam ponudile tudi zasebne klinike, poroča ameriška tiskovna agencija AP. V Veliki Britaniji ima po uradnih podatkih sporne prsne vsadke sicer približno 40.000 žensk.

Za financiranje posega odstranitve vsadkov slabe kakovosti se je sicer konec minulega leta odločila že Francija, potem ko so pri osmih ženskah s temi vsadki ugotovili raka. Vsadke PIP ima sicer približno 30.000 Francozinj, v svetu pa naj bi jih po poročanju dpa uporabljalo med 400.000 in 500.000 žensk.