Razlog za odhod 48-letnega Švicarja je razkritje valutnega trgovanja guvernerjeve žene Kašje Hildebrand, ki je lansko leto kupila 418.000 dolarjev v protivrednosti 400.000 švicarskih frankov, pri čemer ne bi bilo nič spornega, če nakupa ne bi opravila 15. avgusta, torej le tri tedne pred sprejemom odločitve SNB o vezavi tečaja franka na evro. Hildebrand sicer vztraja, da je za transakcijo izvedel šele mnogo kasneje, toda izjav ne more podkrepiti s trdnimi dokazi.

Razkritje je povzročilo ogorčenje javnosti in pod vprašaj postavilo celo transparentnost poslovanja centralne banke. SNB namreč po razkritju sprva sploh ni želela objaviti internega etičnega pravilnika o osebnih financah z obrazložitvijo, da neodvisna preiskava revizorske hiše PricewaterhouseCoopers ni razkrila nepravilnosti oziroma je Hildebranda oprala suma zlorabe notranjih informacij, čeprav je omenjeno ženino transakcijo označila kot občutljivo. Pod hudimi pritiski javnosti je banka pravilnik sicer objavila, toda prepozno, saj je škandal Hildebrandu že močno načel verodostojnost.

Hildebranda bo nasledil zdajšnji podpredsednik SNB Thomas Jordan, njegov odhod pa je udarec tudi za tričlansko upravo, saj se poslavlja najzaslužnejši mož za zajezitev vrtoglave rasti franka proti evru in dolarju, ki je začela močno ogrožati celo stanje švicarskega gospodarstva.

Obenem pa bo imel škandal daljnosežne posledice tudi za švicarski bančni sistem oziroma njegovo legendarno tajnost, saj omenjeno razkritje tajnih podatkov in njihova zloraba v politične namene po mnenju predsednika parlamentarne ekonomske komisije Christopha Darbellaya predstavlja hudo kršitev. Podatke o transakciji naj bi Hildebrandovemu političnemu nasprotniku iz vrst Švicarske ljudske stranke Christophu Blocherju sicer posredoval zaposleni pri SNB Reto Tarnutzer, ki ga je banka že odpustila, obeta pa se mu tudi kriminalistična preiskava.

jernej.ogrin@guest.dnevnik.si