Poleg tega je srečanje obema voditeljema služilo tudi kot priprava na vrh EU, na katerem naj bi uvedli strožja fiskalna pravila za članice Evropske monetarne unije v okviru pakta za krepitev fiskalne unije na območju evra. Pri tem naj bi omenjeni pakt, ki predvideva ustavno omejitev javnega zadolževanja in strožje sankcije za kršitelje, članicam območja evra in EU začrtal smernice, pri sprejemanju pravil pa naj bi bile države prepuščene same sebi.

Potrebnega še več nemškega "razkazovanja mišic"

V skladu z decembrskim dogovorom voditeljev članic EU bo fiskalni pakt sprejet prek meddržavnega sporazuma in ne s spremembo pogodbe EU, pri uveljavljanju novih določil pa bi voditeljem sive lase lahko povzročala zlasti Velika Britanija, saj je premier David Cameron zavrnil sodelovanje pri načrtovanih spremembah pogodbe EU. Sarkozy se je ob tem zavzel, da bi pakt podpisali najkasneje do 1. marca in tako poslali jasno sporočilo trgom, saj ti po besedah glavnega evropskega ekonomista pri Goldman Sachsu Huwa Pilla prav to tudi pričakujejo. Toda Pill meni, da bo poleg tega za izhod iz krize potreben tudi večji nemški finančni prispevek težavnim državam, čeprav so nemške oblasti že prejšnji teden izrazile nasprotovanje povečanju 500 milijard evrov evropskega stabilnostnega mehanizma (ESM), ki bo v veljavo stopil v letošnjem letu.

Naveza Berlin-Atene-Rim-Bruselj

Najvplivnejša evropska voditelja se nista mogla izogniti niti zaostrenim razmeram v močno zadolženi Grčiji. Ta trenutno vstopa že v sedmi mesec pogajanj z lastniki grških državnih obveznic o polovičnem odpisu dolga, glavni ekonomist Mednarodnega denarnega sklada Olivier Blanchard pa je že prejšnji teden izjavil, da bo "najverjetneje potreben še večji odpis grškega dolga". Na vprašanje, ali je območje evra pripravljeno na plačilno nesposobnost Grčije, pa je Merklova odvrnila: "Naš cilj je, da nobeni članici monetarne unije ne bi bilo treba zapustiti."

Berlin bo sicer ta teden obiskal tudi italijanski premier Mario Monti, v nasprotno smer pa bosta 20. januarja potovala tako Merklova kot Sarkozy, saj se bosta v Rimu udeležila pogajanj z italijansko vlado o varčevalnih ukrepih, vsi skupaj pa si bodo nato 30. januarja v Bruslju na vrhu EU prizadevali storiti odločilen korak v prizadevanjih za reševanje evra.

jernej.ogrin@guest.dnevnik.si