Nominirance za modro ptico so razglasili konec novembra na knjižnem sejmu. Nominirani so Evald Flisar za Dekle, ki bi raje bilo drugje, Stanka Hrastelj za Igranje, Nataša Konc Lorenzutti za Kavo pri dišečem jasminu, Vinko Möderndorfer za Balzacov popek in Zoran Šteinbauer za Izgubljeni gozd.

Komisija v sestavi urednikov Nele Malečkar (predsednica), Zdravka Duše, Andreja Blatnika, Andreja Ilca in Andreja Koritnika je na letošnji natečaj prejela 67 romanov 35 avtoric in 30 avtorjev; dva avtorja sta poslala dve deli. Nagrajenec bo prejel denarno nagrado v vrednosti 12.000 evrov bruto, kar je najvišja nagrada v Sloveniji za posamezno književno delo. Poleg denarne nagrade bo izbrano delo dobilo tudi naziv spomladanska četrtletna zvezda v vseh knjigarnah Mladinske knjige.

Natečaj ni bil anonimen, enako pozorno so po besedah predsednice komisije brali tako neznana kot že uveljavljena imena. Dovoljene so bile različne zvrsti in oblike romana. Prihodnje leto bodo nagradili mladinski roman. Javni natečaj za nagrado bodo objavili do konca februarja.

Z nagrado - ime so si sposodili pri založbi, ki je delovala med obema vojnama - želijo pri Mladinski knjigi obrniti trend, ki ga kaže denimo lestvica 100 najbolj izposojanih knjig, na kateri so prevodi večinoma ameriških avtorjev. Zato so se odločili, da jo vežejo na projekt četrtletne zvezde, s katerim založba posebej izpostavlja po en knjižni naslov.