Težko pričakovani začetek

"Naše moštvo, ki je dolgo treniralo in razmišljalo o svojem dometu, nestrpno čaka prvi sodnikov žvižg," se je včeraj v nogometnem žargonu izražal Mitja Čander, programski direktor zavoda Maribor 2012 oziroma Evropske prestolnice kulture. "Upam, da bo otvoritveni vikend dokaz, da naše energije nismo porabili zaman."

Pred dvema mesecema so snovalci prestolnice še javno napovedovali, da se bo spektakel ob odprtju zgodil na ladjah, ki bi plule po reki Dravi, torej nekako po vzoru slovitega vizualiziranega linškega "zvenečega oblaka" (Klangwolke). Vendar so morali ta projekt opustiti, uradno zaradi tehnične ter finančne prezahtevnosti, in ga zamenjati s "klasično" javno prireditvijo na novem urbanem trgu v središču Maribora.

Za odprtje 420.000 evrov

Podrobnosti koncepta uvodne slovesnosti v režiji Mateja Filipčiča javno še niso znane. "Kot pri odprtju olimpijade se vsega ne razkrije, ljudem je pač treba pustiti nekaj radovednosti," je prepričan Milan Gregorn, kreativni in izvršni producent odprtja. "Režiser je upošteval program prestolovanja, partnerska mesta in slogan Zavrtimo skupaj, nato pa je naredil svojo vizijo, kako v 50 minutah povedati čim več o tem, kaj se bo dogajalo v letu 2012." Avtor glasbe je Rok Golob, kostumograf je Alan Hranitelj, na odru pa se bo zvrstilo več kot sto nastopajočih iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške. Proračun odprtja EPK znaša 420.000 evrov.

Najbolj izpostavljena dogodka v prvem tednu največjega kulturnega projekta v slovenski zgodovini sta dva. Že v četrtek bo na mednarodnem festivalu Choregie premiera glasbeno-scenskega projekta Placebo ali Komu potok solz ne lije avtorice in dirigentke Karmine Šilec, ki je nastal v produkciji zbora Carmina Slovenica. V nedeljo pa je na sporedu že dolgo napovedana premiera opere Črne maske slovenskega skladatelja Marija Kogoja v koprodukciji SNG Maribor opera in balet in SNG opera in balet Ljubljana. Po odpovedi Tomaža Pandurja je režijo Črnih mask prevzel Janez Burger, dirigent pa je Uroš Lajovic.