To je Karner po naših informacijah storil po tem, ko so avstrijski organi odkrivanja in pregona od ameriškega oddelka za boj proti drogi (DEA - Drug Enforcement Agency) prejeli poročilo o večletni preiskavi proti zakoncema Karner. Omenjeno poročilo, v katerem so Američani podrobno popisali preprodajno verigo med Tajsko, jugovzhodno Evropo in ZDA, so v Avstriji prejeli v začetku avgusta. Karner pa je lastništvo zemljišča v bližini nekdanje tovarne Tovil na Viču, ki ga je prek slovenskih podjetij Velinvestment in Nipl kupil med letoma 2004 in 2007, prenesel v Belize konec oktobra.

Je Karner za preiskavo izvedel hkrati z Avstrijci?

Pri tem obstaja več razlogov za domnevo, da se je za to odločil, ker je želel pred avstrijskimi oblastmi prav zaradi preiskave umakniti del premoženja. Podjetji Velinvestment in Nipl sta bili do tedaj v lasti dveh družb iz Liechtensteina (Panya AG in Veloce Invest Anstalt), pri čemer velja opozoriti, da je uradni skrbnik ene od njih tamkajšnji odvetnik Gerold Hoop, ki je sam že dve leti v preiskavi avstrijskih oblasti zaradi afere Hypo. Ker je Avstrijcem v preiskavi sumljivih poslov koroške banke uspelo ugotoviti dejanske lastnike več deset podjetij nabiralnikov na Hoopovem naslovu, jih je Karner, ki je posloval prek omenjene banke in poslovno deloval v Celovcu, zelo verjetno prav zaradi tega prenesel v "varnejši" Belize. To srednjeameriško državo so namreč različne mednarodne organizacije v minulih letih večkrat uvrstile na črno listo držav, ki niso preganjale pranja denarja ali financiranja terorizma.

Da se je Karnerju pri tem zelo mudilo, dokazujejo podatki, ki smo jih včeraj pridobili v uredništvu Dnevnika. Karner je tako skupaj z Urošem Slivnikom že 12. avgusta v Belizeju ustanovil dve delniški družbi: Merideis International Investments Ltd, katere edini lastnik je Karner, in Sagex Investment Group Ltd., katerega delnice so knjižene na Slivnika. Obe sta dva meseca kasneje postali lastnici podjetij Velinvestment in Nipl, za kar sta odšteli dvakrat po tisoč evrov, čeprav je nominalna vrednost lastniškega deleža v Velinvestment več kot milijon evrov. Omenjeno podjetje ima sicer na zemljišču na Viču dve hipoteki po 3,5 milijona evrov, pri čemer je eno - zapadla je že leta 2010 - 10. marca 2008 vpisala Hypo banka, drugo pa na isti dan kar sam Karner.

Slivnik: S Karnerjevim kapitalom nimam nič

V zgodbi ostaja odprtih več vprašanj. Poleg tega, da za zdaj ni natančno jasno, ali in kako je Karner za zaključek ameriške preiskave očitno izvedel skoraj hkrati kot avstrijske oblasti, bodo v prihodnjih tednih verjetno jasnejše tudi njegove poslovne povezave z družino Slivnik. Karnerja in Danila Slivnika, ki se je v zadnjih letih ukvarjal z gradbeništvom, tako po dostopnih podatkih povezujeta dva posla: prodaja hiše v Rožni dolini, ki jo je Slivnik leta 2006 za neznano ceno prodal Karnerju (portal Gurs njeno vrednost ocenjuje na 768.645 evrov), in projekt gradnje stanovanjske soseske na Viču, ki so ga mediji v zadnjem letu dni "pripisovali" tudi Slivniku, v podjetju Velinvestment pa je bil zaposlen tudi Uroš Slivnik.

"Odločno zanikam namigovanja, da sem bil kakršen koli poslovni partner Mihaela Karnerja," je včeraj za Dnevnik zatrdil Danilo Slivnik. Na vprašanje o njegovi vlogi pri projektu na Viču, je odgovoril, da "je Karnerju in ekipi le dvakrat pomagal z nasveti". Ali lahko torej zanika, da je svoje nepremičninske posle financiral tudi s Karnerjevim kapitalom? "S posli družine nimam nič. Nikoli se tudi nisem poglabljal v to, iz katerih poslov sem dobil kupnino za hišo," odgovarja Slivnik. Glede sinovega lastništva Velinvestmentsa pa je dejal, da "podjetje tako ali tako ni vredno nič, ker je obremenjeno s posojilom".

primoz.cirman@dnevnik.sipeter.pahor@dnevnik.si