V Mercatorju ocenjujejo, da bodo s strateško povezavo s Pivovarno Laško ustvarili pozitivne ekonomske in finančne učinke predvsem na naslednjih področjih:

– prestrukturiranje skupine Pivovarna Laško, z namenom zagotavljanja njene finančne stabilnosti in povečanja poslovne učinkovitosti,

– podpora internacionalizaciji prodajnih aktivnosti na področju regije zahodnega Balkana z namenom povečanja obsega poslovne dejavnosti,

– dolgoročno sodelovanje na področju proizvodnje izdelkov trgovske znamke Mercator,

– uveljavitev sinergij na področju dejavnosti oskrbe sektorja gostinstva in hotelirstva z veleprodajno dejavnostjo Skupine Mercator,

– optimizacija upravljanja z nepremičninami in preučitev možnosti vključitve v Mercatorjev projekt monetizacije nepremičnin,

– izvedba dezinvestiranja nestrateških dejavnosti in iskanje ustreznih strateških partnerjev za njihov dolgoročni razvoj in uspešno poslovanje.

Odločitev bodo preučili v prihodnjih dneh

V Pivovarni Laško bodo današnjo odločitev uprave, da objavi namero za prevzem družbe, natančneje preučili v prihodnjih dneh. Ravnali bodo v skladu z zakonodajo in morebitnimi odločitvami pristojnih organov v Sloveniji, so zapisali v sporočilu za javnost. Pivovarna Laško se je z informacijo o nameri prevzema seznanila, natančneje pa jo bo preučila v prihodnjih dneh.

Največja posamična lastnica Pivovarne Laško je NLB, ki ima v lasti 23,9 odstotka delnic. Hypo banka je po podatkih iz delniške knjige lastnica 7,2 odstotka delnic Laškega, Gorenjska banka ima v lasti 6,3 odstotka, Banka Celje 2,1 odstotka, NKBM odstotek, Probanka pa dobrih sedem odstotkov.

Židan: Pivovarni želim stabilnega lastnika

Novica, da se je uprava Mercatorja danes odločila za namero za prevzem Pivovarne Laško, je ministra za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Dejana Židana presenetila. "Zavedam pa se, da je Pivovarna Laško zelo pomembna gospodarska družba, ki deluje v živilsko-predelovalnem sektorju, in ji seveda želim, da ima stabilnega lastnika," je dejal za STA.

Na vprašanje, ali odločitev Mercatorja vidi kot nov manever za zavlačevanje prodaje največjega slovenskega trgovca, je Židan odgovoril: "Tudi Mercatorju želim, da bi imel stabilnega lastnika, česar v tem trenutku nima. Kakšni so pa vzvodi Mercatorja za to ponudbo, pa mora odgovoriti Mercator."

Židan se zaveda, da je bilo v preteklosti narejenih precej napak pri lastninjenju slovenskih gospodarskih družb. "Največje napake so bile povezane s tem, da so gospodarske družbe kupovali ljudje brez lastnega premoženja in da so dobivali denar na način, da so potem dolgove prenesli na podjetja, ki so jih kupili," je dejal in dodal, da so s tem obremenili podjetja.

Židan si želi, "da se nestabilna lastništva, ki so posledica takšnih prevzemov, čim prej in čim bolj ugodno uredijo za same gospodarske družbe in seveda zlasti za ljudi, ki so v njih zaposleni, saj imajo ti od tega korist".