V uredništvu Dnevnika smo namreč prejeli odločbo zavoda za zaposlovanje, ki mu je konec julija priznalo pravico do denarnega nadomestila za čas brezposelnosti. Strojko, ki je bil v SCT zaposlen do stečaja, še pred leti pa je bil prek deleža v podjetju Glotis tudi eden od njegovih manjših lastnikov, je do prejemanja državnega nadomestila upravičen devet mesecev. Osnova za izplačilo nadomestila po odločbi zavoda znaša 5091 evrov bruto. Toliko namreč znaša povprečje Strojkovih plač v osmih mesecih pred stečajem SCT. Kljub temu pa bo Strojko v devetih mesecih od države skupaj prejel "le" 9450 evrov bruto oziroma 1050 evrov na mesec, saj denarno nadomestilo ne sme biti višje od trikratnika najnižjega zneska (350 evrov bruto). Na vprašanja o Strojkovem statusu in prejemnik nam včeraj na zavodu za zaposlovanje niso želeli odgovoriti, ker gre osebne podatke, ki jih ne smejo razkrivati.

Čeprav bo Strojko v prihodnjih mesecih prejemal nadomestilo, ki je vsaj načeloma namenjeno ublažitvi socialne stiske po izgubi službe, v tem času ne bo brez dela. Po podatkih iz sodnega registra je namreč Strojko še vedno eden od dveh zastopnikov podjetja SCT-Porr, ki se je letos kot podizvajalec prijavilo na tri državne razpise za gradnjo železnic: pri izvedbi pripravljalnih del za drugi tir proge Divača-Koper, modernizaciji obstoječe proge in nadgradnjo proge Pragersko-Ormož. Kot so nam včeraj pojasnili na ministrstvu za promet, podjetja niso izbrali na nobenem od razpisov. SCT-Porr je sicer v 51-odstotni lasti SCT Holdinga, ki ga lastniško obvladuje Zidar, preostalih 49 odstotkov pa je v lasti avstrijskega Porra.

To, da lahko nadomestilo za brezposelne osebe prejema tudi direktor podjetja, pri katerem država naroča milijonske posle, sicer omogoča zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. Po njem bi lahko Strojko nadomestilo za brezposelnost prejemal celo v primeru, če bi bil lastnik SCT-Porr. Dobiček te družbe, zmanjšan za plačane prispevke za obvezno socialno zavarovanje, namreč v zadnjem koledarskem letu, preden je Strojko uradno izgubil službo, namreč ni presegal zneska zajamčenega nadomestila plače (okrog 2300 evrov). Razlog za to je, da je bil SCT-Porr uradno ustanovljen šele februarja letos.

To pa ni edina sistemska luknja na področju nadomestil. Te namreč zakonodaja odmerja ne glede na premoženje brezposelne osebe. Po javno dostopnih podatkih je tako Strojko, ki naj bi si po zatrjevanju avtorjev anonimnega pisma pred kratkim omislil nov avtomobil znamke audi, lastnik 94 kvadratnih metrov velike hiše in 1632 kvadratnih metrov pripadajočega zemljišča v Brežicah. Omenjeno nepremičnino je marca lani zastavil za posojilo v višini 150.000 evrov, ki ga je najel pri fizični osebi, ta pa je na hišo in zemljišče vpisala hipoteko.

Strojko je sicer posojilo konec lanskega leta vrnil, že v začetku januarja, le nekaj dni po tem, ko je sodišče začelo prisilno poravnavo SCT, pa se je spet zadolžil. Neznana fizična ali pravna oseba je namreč na njegovi nepremičnini vknjižila zemljiški dolg v višini 250.000 evrov, ki ga mora vrniti do leta 2020. Ali mu je ta denar posodil Ivan Zidar, nam včeraj pri Strojku, ki je še lani pošto prejemal na Zidarjev naslov v Vevčah, ni uspelo preveriti. Opozoriti pa velja, da je institut zemljiškoknjižnega dolga obenem tudi varovalka pred morebitnimi zahtevami za izvršbo, ki bi jih morda lahko vlagali domnevni Strojkovi upniki.

primoz.cirman@dnevnik.si