Ta je po izvolitvi povedal, da je s funkcije pripravljen odstopiti, ko bo oblikovana vladna koalicija. Poslancem se je najprej zahvalil za zaupanje in se zavezal, da bo na položaju predsednika DZ prvi med enakimi in predsednik vseh.

Fiasko: V strankah, ki so podprle Viranta, Tomšič vidi morebitno koalicijo

Prepričan je, da je bila njegova kandidatura za predsednika nujno potrebna zaradi blokade, do katere je prišlo danes. "Razumite jo kot gesto za deblokado," je dejal in dodal, da je bilo konstituiranje DZ nujno potrebno. Prva naloga je namreč pred parlamentom že v naslednjih dneh, ko bo treba sprejemati interventni zakon, še prej pa doseči soglasje s sindikati in strankami.

Napovedal je, da bo položaj predsednika DZ opravljal le do oblikovanja koalicije, z dnem, ko bo sklenjena koalicijska pogodba, pa je pripravljen odstopiti in prepustiti mesto tistemu, "ki mu bo koalicijska pogodba to namenila". Ta funkcija je namreč pomembna v strukturi oblasti, zato jo je treba nujno omeniti v koalicijski pogodbi, je prepričan.

Türk: Pokažimo našo skupno politično zrelost

Ustavna seja DZ se sicer nadaljuje. Na dnevnem redu imajo še volitve podpredsednikov DZ, a za zdaj za te funkcije še ni nobenega predloga. Novoizvoljeni predsednik Virant je zato sejo prekinil, da poslanske skupine lahko pripravijo predloge.

Gregor Virant je v izjavi za medije takoj po imenovanju za predsednika državnega zbora poudaril, da je stranka, ki jo vodi, danes dvakrat podprla za predsednika DZ Boruta Pahorja, a je žal prišlo do blokade, ki jo je bilo treba razrešiti.

"Čaka nas veliko dela, pred nami je sprejemanje interventnega zakona, kjer bo potrebnega zelo veliko usklajevanja tako s socialnimi partnerji kot med političnimi strankami in ta poteza je bila nujna," je povedal Virant.

Prvi zakon pred novim sklicem DZ bo interventni zakon

Do njegove kandidature je prišlo na predlog njega samega in Karla Erjavca, ki v DZ sedita drug ob drugem. Virant je dejal, da sta bila zgrožena nad dogajanjem in sta ugotovila, da je najboljše, da najdejo nek dogovor, ki bi omogočil konstituiranje DZ. Koalicija, ki ga je podprla, pa je le koalicija za konstituiranje DZ in ni noben prejudic česarkoli drugega, je dejal.

Na vprašanje, ali sta si z Janšo sedaj kaj bližje, je dejal, da v politiki ni prostora za zamere, da pa je bil to prvi njegov vsebinski pogovor z njim. Glede vprašanj, ali je vendarle bil pred volitvami v dogovoru z Janezom Janšo, pa je dejal, da se je sprijaznil s tem, da se mu stalno očitajo neke teorije zarote.

Janković: Ob poslušanju razprav mi je vedno bolj jasno, zakaj ne sodim sem

"Pred kratkim sem bral, da sem izdajalec ene politične opcije, zdaj sem izdajalec druge," je dejal Virant. Dodal je, da od prvega dne poudarja, da je njihova stranka samostojna sredinska politična stranka, ki želi delati, kar je za Slovenijo najboljše. In če ste danes spremljali dogajanje v DZ, se boste strinjali, da je bilo to danes za Slovenijo najboljše.

Ljudmila Novak in Jakob Presečnik nova podpredsednika DZ

Poslanke in poslanci so za podpredsednika državnega zbora izvolili Ljudmilo Novak (NSi) in Jakoba Presečnika (SLS). Tretjega podpredsednika pa bo državni zbor dobil tedaj, ko bodo znani obrisi koalicije oz. razmerje med koalicijo in opozicijo.

Za tri podpredsedniška mesta so sicer potegovali trije kandidati: poleg Ljudmile Novak in Jakoba Presečnika še poslanka SD Majda Potrata. Na tajnem glasovanju, na katerem so poslanci lahko glasovali za največ dva kandidata, so Novakovi namenili 70 glasov, Presečniku 54 glasov, Majdi Potrata pa 42 glasov.

Kandidati so za izvolitev potrebovali najmanj 46 glasov, kar pomeni, da sta bila izvoljena Novakova in Presečnik.

Državni zbor ima sicer v skladu s parlamentarnim poslovnikom največ tri podpredsednike, od tega enega iz največje opozicijske poslanske skupine. Ker koalicijska razmerja še niso določena, tretjega podpredsednika, ki bi prihajal iz največje opozicijske stranke, danes še ni imenoval.

Podpredsedniki sicer pomagajo predsedniku državnega zbora pri njegovem delu in opravljajo v dogovoru z njim posamezne zadeve z njegovega delovnega področja. Če je predsednik državnega zbora odsoten ali zadržan, ga nadomešča podpredsednik, ki ga določi predsednik, še določa poslovnik.