Izid glasovanja za predsednika DZ je Gantar za STA komentiral, da je v skladu s pregovorom "kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima".

Gantar je za STA razložil, da ponavadi koalicija, ki izvoli predsednika DZ, izvoli tudi mandatarja in vlado. Po njegovih besedah mesto predsednika DZ najprej pripada relativnemu zmagovalcu volitev in tisti stranki, za katero se pričakuje, da bo oblikovala koalicijo. V procesu oblikovanja koalicije pa se lahko zgodi, da se to mesto ponudi tudi komu drugemu, je pojasnil Gantar. Na zadnjih volitvah je to mesto tako pripadlo Zares, čeprav je na volitvah največ glasov dobila SD.

To, da je imela SD svojega kandidata proti relativnemu zmagovalcu volitev, s katerim naj bi šla v koalicijo, se Gantarju zdi zelo nenavadno. "Lahko bi rekli kar udarec v hrbet, da ne bom rekel nož v hrbet," je dodal nekdanji predsednik DZ.

Kot je razmišljal, bi se lahko zgodilo, da bi SDS podprla Pahorja, kar bi morda pomenilo, da Janković ne bi bil mandatar in bi SD bila obsojena na koalicijo z Janšo. Ampak Janša te "set žogice" ni uporabil, kar kaže, tako Gantar, da se tudi njemu ne mudi v vlado. "Izgleda, da nihče nima prevelikega interesa prevzeti vodenje vlade," je dodal.

Zato bo še zelo zanimivo, pravi Gantar, saj da še včeraj najbolj verjeten mandatar to sedaj ni več. Trenutno so po Gantarjevem mnenju stvari odprte, veliko pa je odvisno tudi od reakcij predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića.

Podobnik: Pomembno je, da je DZ skonstituiran

Predsednik DZ v obdobju 1996-2000 Janez Podobnik (SLS) je sicer današnje dogajanje v DZ spremljal iz tujine, zato nima vseh podatkov. Po njegovem mnenju pa je "delujoči DZ po slovenski ustavi zelo pomemben element parlamentarne demokracije" in je vsako konstituiranje DZ po volitvah "zelo resno in odgovorno delo".

Kot je pojasnil za STA, se je po več poskusih izvolitve predsednika DZ očitno "vzpostavila večina, ki je odgovorno in učinkovito zagotovila, da bo DZ lahko uspešno čim prej začel z delom". Po njegovi oceni pa se je tudi pokazala "neizkušenost ali pa slaba pripravljenost stranke, ki je dobila največ glasov na volitvah, da bi v tem času do konstituiranja DZ že uspešno oblikovala vsaj pomembne obrise vladajoče koalicije".

Politična veščina oblikovanja nove vlade koalicije po volitvah po besedah Podobnika ni enostaven posel. Treba je namreč biti "potrpežljiv, popuščati tudi manjšim od sebe in si na nek način pridobiti simpatije kompletnega parlamentarnega telesa, ne zgolj samega sebe". Očitno so stvari zelo odprte, je dodal, vendar pa je pomembno, da je sedaj DZ skonstituiran.

Podobniku se od daleč zdi dogajanje "relativno kaotično, zelo slabo pripravljeno". Kot je dejal, "to ni najboljša popotnica za relativno hitro oblikovanje trdne in kredibilne vlade, ki bi imela v DZ potrebno večino; ali pa morda kaže, da se vzpostavlja neka odgovorna, parlamentarna večina, a tu je treba biti potrpežljiv in pustiti času čas."

Izvolitev predsednika DZ ni priložnost za neke politične boje, še pravi Podobnik in ocenjuje, da nas v političnem smislu v naslednjih tednih najverjetneje čakajo "kar turbulentni časi".

V strankah, ki so podprle Viranta, Tomšič vidi morebitno koalicijo

Medtem ko politični filozof Igor Pribac današnje dogajanje v parlamentu vidi kot pogajalsko igro, pa politični analitik Matevž Tomšič v strankah SDS, Listi Virant, SLS, DeSUS in NSi, ki so podprle Gregorja Viranta za predsednika DZ, vidi možni obris bodoče vladajoče koalicije.

"Neformalna virtualna koalicija je danes v parlamentu natančno pokazala, do kakšne mere so pogajanja o koaliciji še odprta. In javnost je izvedela, da so povsem odprta in da je koalicija res samo namišljena koalicija, ki bo morala v resnici postaviti sama sebi temelje, ki jih zdaj v tem hipu nima," je za dogajanje v DZ komentiral Igor Pribac.

"Povozil" Mašo Kociper: Predsednik državnega zbora prepričljivo postal Virant

Politični analitik Matevž Tomšič pa ocenjuje, da bi lahko stranke SDS, Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi, katerih poslanci so podprli Gregorja Viranta za predsednika DZ, tvorile bodočo koalicijo. "Če pogledamo glasove teh petih strank, skupaj jih imajo 50, bi lahko bile vladajoča koalicija, saj imajo več glasov kot ostali dve stranki, Pozitivna Slovenija in SD," je dejal.

Današnje dogajanje v parlamentu opisuje kot "zmedo" oz. "nič kaj novega". "Če pogledamo prejšnjo vladajočo koalicijo, njihove stalne medsebojne konflikte, pa zdaj na relaciji Pozitivna Slovenija - SD, vidimo, da so konflikti na levem delu slovenskega prostora neka stalnica," poudarja Tomšič.

Fiasko: V strankah, ki so podprle Viranta, Tomšič vidi morebitno koalicijo

Vse to po njegovem ne nakazuje, da bi lahko Zoran Janković vzpostavil neko trdo koalicijo. Neizglasovanje kandidatke Maše Kociper, ki je v prvem krogu dobila zgolj glasove lastnih poslancev, po mnenju Tomšiča kaže na "velik fiasko".