Ministra za finance in kmetijstvo, Franc Križanič in Dejan Židan, sta se do prodaje Mercatorja že opredelila, oba ji nasprotujeta, sindikati pa so včeraj od vlade pričakovali, da bo ta "zbrala dovolj poguma in preprečila prodajo Mercatorja". "Gospode v bankah, ki ravnajo neodgovorno, morajo odstaviti," je bil oster izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Ladislav Rožič. Okoli 150 članov sindikatov trgovine pri Konfederaciji sindikatov 90 in Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) včerajšnjega protesta pred vladnim poslopjem ni nadaljevalo s protestom pred NLB, ki vodi konzorcij za prodajo Mercatorja. "Pred NLB ne gremo. To ni več naša banka in to banko bomo popolnoma ignorirali," je dejal Rožič. A ta kljub temu obljublja, da se banka sindikalnim akcijam, v primeru da do prodaje Mercatorja Agrokorju dejansko pride, le ne bo tako zlahka ognila. Rožič je znova spomnil na grožnjo, da bo sindikat vse svoje člane, tudi upokojene, pozval, naj zamenjajo banko. Do zamenjave banke bo članom pomagala vsa sindikalna mreža, po lastnih izračunih pa lahko v treh mesecih iz banke "potegnejo 900 milijonov evrov".

Predsednica sindikata delavcev trgovine Vesna Stojanovič je pojasnila, da so zaposleni ogorčeni nad "tako netransparentnim načinom prodaje Mercatorja". "Je največji trgovec v Sloveniji, zaposluje več kot 12.000 ljudi, v celi skupini je 23.000 zaposlenih, na Mercator je vezan velik del živilskopredelovalne industrije, od usode Mercatorja je odvisnih več kot 130.000 ljudi," je ponovila razlog za nasprotovanje prodaji Mercatorja Agrokorju.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je prepričan, da želijo s sovražnim prevzemom uničiti Mercator, in sicer če zato, da bi na drugi strani reševali močno prezadolženi Agrokor. "To želijo poravnati na račun delavk in delavcev," je dejal Semolič. Ta je prepričan, da gospodarsko-finančna kriza ni nastala zaradi delavskih plač, socialnih pravic in pokojnin. "Ampak zaradi takšnega obnašanja kapitala in politikov, ki niso v stanju, da bi zaščitili delovna mesta in socialno varnost ljudi v naši državi, zato se temu upiramo, to obsojamo in se bomo upirali še naprej," je dejal.

katja.svensek@dnevnik.si