Ta svet ni za ljudi, ki so po naravi "ziheraši", ki v službi ob 16. uri že besno gledajo na uro, da zaključijo z delom in ki jim je težko delati skupaj 24 ur, iti na letalo na sestanek v Anglijo, vmes reševati probleme, ki so nastali in idejo predstaviti pred potencialnimi investitorji.

Startup svet je zakompliciran, saj je najprej treba imeti briljantno idejo, ki jo po možnosti še ni odkril nihče drug. Okoli sebe je potrebno zbrati ljudi, ki jim zaupaš in ki se zavedajo, da bo veliko neprespanih noči, kot tudi da bo treba vlagati precej lastnih sredstev in časa, da bo ideja meso postala. Napačno je tudi mišljenje, da je vsaka ideja dobra in da bo že po prvi predstavitvi prišla milijonska ponudba s strani investitorja. In ko ti prva ideja ne uspe, v tem svetu ne smeš obupati, moraš vzeti v zakup vse napake, ki si jih naredil na poti in poskusiti znova in znova.

V zadnjih letih je Slovenija postala odličen inkubator za startupe - Slovenci smo kreativni ljudje, ki imamo ideje in jih znamo uresničiti. Predvsem pa smo tako majhni, da se v tem svetu med seboj več ali manj vsi poznamo in posledično lahko veliko napak, ki bi jih sicer naredili pri vstopu v tem svetu, s pomočjo kolegov, ki so že šli po tej poti, enostavno preskočimo.

Sicer nam je do sedaj manjkalo stičišče, kjer bi novo nastali Startupi dobili potrebne informacije kako pripraviti "killer pitch", na kaj je potrebno biti pozoren ko se pogovarjaš z VC-ji, katera odvetniška pisarna je primerna za katero podjete, itd.. Vendar se tudi v zadnjem času to spreminja - s skorajšnjim prihodom Pionirskega lista, ki bo nekakšna pomoč pri vstopu v ta svet!

In če kdo od vas, ki sedaj tole bere, razmišlja da bi poskusil narediti prve korake v Startup svet, vam lahko iz prve roke povem, da je to življenjska šola, ki ti je ne da nobena izobrazba, niti noben teoretik. Stvari so preprosto drugačne. Če sem pred nekaj leti poslušal te zgodbe, jih v zadnjem letu tudi sam živim in poskušam svoje pridobljene izkušnje deliti z drugimi. Startup svet postane način življenja, kateremu se prilagaja resnično življenje, ki ga živiš. Veliko je odrekanja, veliko je problemov, vendar v končni fazi se zavedaš, da če verjameš v idejo ali v produkt, da ti bo uspelo!

Vedno obstaja pot nazaj, ampak le redki se odločijo za to, kajti ta svet ima svoj čar in ima veliko adrenalina, čeprav na prvi pogled niti ne izgleda tako!