Edini, ki je poravnal vse svoje obveznosti, je Ptuj, najbolj problematičen pa je Maribor, ki zamuja z 1,7 milijona evri.

"Maribor je gotovo lahko prihodnje leto izjemno uspešna evropska prestolnica kulture, hkrati pa žal v tem trenutku ne morem izključiti možnosti, da ne bom pred samim odprtjem prisiljen podati odstopa s položaja programskega direktorja," je Čander povedal na današnji novinarski konferenci v Mariboru. "Sem optimist, a situacija je zelo resna."

Kot je dejal, je časa do pričetka projekta vedno manj, zavod Maribor 2012 zelo intenzivno dela na pripravah, vendar pa v takšnih okoliščinah projekta ni mogoče izvesti. "Vsi, ki delujemo v tej zgodbi, želimo vsaj minimum urejenih pogojev vsaj mesec dni do prireditve."

Roka za izpolnitev svojih zahtev ni želel določiti. "Želim opozoriti na to dejstvo, da ne bo presenečenj. Vedel sem, da bodo težave, že vse leto so bile težave, ne morem pa razumeti, da umanjka odgovornost tik pred začetkom največje nacionalne zgodbe naslednjega leta," je dodal.

Malo denarja, malo muzike

"Glede infrastrukture smo se že prilagodili. Če se začne rušiti še osnovna finančna struktura, ki je že tako znižana, pa je nemogoče izpeljati res kakovosten program. Zato se mora stvar v čim krajšem času rešiti," je bil jasen.

Odstopa ne izključuje niti generalna direktorica zavoda Suzana Žilič Fišer. "V primeru, da s strani ustanovitelja ne dobimo denarja, je projekt ogrožen," je pred dnevi pojasnila za STA. "V tem primeru nikakor ne moremo prevzeti odgovornosti za izvedbo projekta," je še dodala.

Na mariborski občini pojasnjujejo, da je do zamude z izplačilom prišlo zaradi "splošnega upada prihodkov in nerealiziranih virov za investicije". "Plačilo bo izvedeno takoj, ko bo mogoče," poudarjajo.

Nazadnje so na občini po navedbah predstavnikov zavoda Maribor 2012 izvedbo plačila napovedali do srede tega tedna. Takrat je napovedana tudi seja sveta zavoda Maribor 2012.

Na mariborski občini se na grožnjo z odstopom Čandra nimajo namena odzvati. Kot so danes povedali za STA, je to stvar zavoda Maribora 2012.

Izvedli bodo okoli 100 dogodkov

Današnja novinarska konferenca je bila sicer posvečena predstavitvi programskega sklopa EPK Terminal 12, ki zajema večje domače in mednarodne umetniške projekte. Gre za sklop, ki je nastajal v najbolj negotovih okoliščinah, predvsem zaradi nejasnosti prizorišč.

Mestna občina Maribor je za ta sklop najprej obljubljala nov kompleks Maks, nato se je govorilo o prenovi hale v nekdanji tovarni TVT Boris Kidrič, nazadnje pa so bili na zavodu Maribor 2012 prisiljeni dogodke postaviti na že obstoječe lokacije, kot so SNG Maribor, Trg Leona Štuklja, umetnostna galerija, Univerzitetni športni center Leona Štuklja, hipodrom v Kamnici itd.

Po besedah vodje programskega sklopa Aleša Štegra bodo kljub vsemu izvedli okoli sto dogodkov, katerih rdeča nit je "preizpraševanje o bodočnosti". Združujejo različne umetniške zvrsti, ki so jim skupni spektakel, mednarodna dimenzija in pritegnitev širšega kroga občinstva.

Med drugim je izpostavil Oder med nebom in zemljo z dramskimi spektakli, gostovanje Iva Pogorelića z zagrebškimi filharmoniki, koncert DJ Umeka z mariborskimi filharmoniki, arhitekturni projekt 2112Ai in sklop razstav Umetnost zmeraj zmaga.