Kot ugotavlja časnik, posnetkov v javnost torej ni posredoval nobeden od treh snemalcev, ki snemajo dogajanja na Gregorčičevi 25, temveč nekdo, ki domnevno hrani prav vse video- oziroma avdioposnetke vladnih sej od leta 2006 naprej, odkar se seje vlade tudi snemajo, posnetki pa arhivirajo.

Po neuradnih informacij Dela so do tega spoznanja prišli forenziki, ki na kompaktnih diskih z avdio- in videozapisi sej vlad, hranjenih v vladnih arhivih, menda niso zaznali sledi podvajanja.

Potem ko je Delo na vladno službo za strateško komuniciranje naslovilo vprašanje, kakšne posledice pričakujejo zaradi domnevno dvojnega snemanja ter ali že razpolagajo z identiteto morebitnega osumljenca, je Darijan Košir pritrdil, da vse vladne seje, tudi tajne, snemajo v avdio- in videotehniki. Dodal je tudi, da so bili vladni prostori, kjer so na dvojnem stropu nameščene snemalne kamere, nazadnje prenovljeni v času prejšnje vlade leta 2006.

Tiskovni predstavnik ljubljanske policijske uprave Vinko Stojnšek je za Delo pojasnil, da so bili v sproženi kriminalistični preiskavi izvedeni prvi operativni ukrepi, prav tako pa poteka sodelovanje z generalnim sekretariatom vlade in da je preiskava, ki jo usmerja ljubljansko okrožno državno tožilstvo, v začetni fazi. Po Delovih neuradnih informacijah ima nekdo do vladnih kamer speljane svoje kable.

Gorazd Božič, Arnesov strokovnjakom za računalniško varnost, je za Delo pojasnil, da tehnična realizacija dvojnega snemanja ni nobena težava. Kot pravi, je odvisno od tega, kakšna je postavitev kamer in kako velike so. "Če je na vladi, kot pravite, res dvojni strop, potem je tam zagotovo dovolj prostora za t. i. videospliterje. Iz kamere se torej spelje signal, ki se da s pomočjo razdelilcev speljati tudi kam drugam kot na Gregorčičevo 20, kjer je snemalnica. To so detajli, ki so hitro rešljivi," ugotavlja Božič.