Räikkonen je v formuli ena dirkal med leti 2001 in 2009. V tistem času je zmagal na 18 dirkah, s Ferrarijem pa je leta 2007 postal svetovni prvak. Zadnji dve leti je dirkal v reliju, vmes pa se je nekajkrat nastopil tudi na dirkah serije Nascar. Sedaj si je zaželel povratka v najelitnejši razred avto-moto športa. Dolgo se je pogajal z ekipo Williams, toda njegove zahteve so bile za ekipo v zatonu previsoke in do dogovora ni prišlo.

Po propadlih pogajanjih z britanskim moštvom so se v zadnjih dneh vse glasneje začele pojavljati govorice, da se mu ponuja možnost pri Renaultu, kar je potrdil tudi šef ekipe Eric Boullier. No, danes so se govorice uresničile, ko so iz ekipe, ki se bo v prihodnji sezoni imenovala Lotus Renault, sporočili, da so sklenili dogovor s finskim dirkačem. Pri Renaultu so že nekaj časa iskali novega dirkača, saj je postalo jasno, da njihov dirkač Robert Kubica še ni okreval po hudi nesreči, zato ga tudi v prihodnji sezoni še ne bo za volanom dirkalnika.

Räikkonen je z Renaultom podpisal dveletno pogodbo. “Presrečen sem, ker se po dveh letih vračam v formulo ena. Za to priložnost sem zelo hvaležen ekipi Renaulta. Čas, ki sem ga preživel v reliju, mi bo zelo koristil pri mojem dirkaškem razvoju, a moram priznati, da je bila želja po vrnitvi v formulo ena v zadnjem obdobju že zares velika. Ni se mi bilo težko odločiti za sodelovanje z Renaultom, saj sem navdušen nad njihovim razvojem in ambicijami za prihodnost. Veselim se že priložnosti, da ekipi pomagam v boju za čim boljše uvrstitve,“ je dejal tokrat malo manj hladni Finec.

Tudi lastnik ekipe Gerard Lopez je zadovoljen, da so v ekipo privabili nekdanjega svetovnega prvaka. “Že vse leto govorimo, da je naša ekipa na začetku povsem novega cikla. V ozadju smo trdo delali, da smo postavili trdne temelje za svetlo prihodnost in si zagotovili, da se bomo lahko kmalu spet borili za mesta povsem pri vrhu. Naznanitev, da se bo Kimi v formulo ena vrnil ravno z našim moštvom, je le ena od številnih pozitivnih potez, ki nas bodo v prihodnosti naredile resnega tekmeca najboljšim ekipam. Seveda se vsi veselimo dela z nekdanjim svetovnim prvakom in v imenu vseh zaposlenih v moštvu Renaulta bi rad Räikkonenu zaželel dobrodošlico v Enstone, okolje, ki je bilo vedno znano po zelo humanem pristopu do formule ena,“ so bile besede Lopeza.