Prvi sprint sezone je v finskem Kuusamu dobila Norvežanka Marit Bjoergen pred Švedinjo Charlotte Kalla in Norvežanko Vibeke Skofterud, tako da je bil razplet na prvih treh mestih natanko takšen kot na prvi tekmi sezone v Sjusjoeenu. Dolgo je kazalo tudi na dobro uvrstitev Slovenke Katje Višnar, ki je bila v kvalifikacijah druga za Vibeke Skofterud in je zmagala tudi v četrti četrtfinalni skupini. V polfinalu je prav tako začela pogumno, uvrstitev v finale pa ji je ušla zaradi padca na prvem spustu. Med prestopanjem je zadela s smučko ob smučko, izgubila ravnotežje in padla ter končala na devetem mestu. Vesna Fabjan je bila 25., nastopila pa je tudi Barbara Jezeršek, ki pa je bila z 39. časom prepočasna za finalne boje.

"Nismo imeli malo smole, ampak precej smole. Na spustu je Katjo trenutek nepazljivosti in padec koncentracije stal višje uvrstitve. Ampak iz tega smo se vsi veliko naučili, predvsem pa me veseli, ker je Katja pokazala, da je res v odlični formi," je o današnji tekmi dejal vodja slovenskih tekaških reprezentanc Marko Gracer. "Vesna je pritekla do točk, kar je glede na klasično tehniko tudi spodbuden rezultat, Barbara Jezeršek pa ni veliko zaostala pred jutrišnjo petkilometrsko preizkušnjo. Vse tri bodo startale na preostalih dveh tekmah tukaj v Kuusamu," je še dodal Gracer.

"Računali smo, da se bo ena tekmovalka uvrstila v polfinale in ena okrog 25. mesta. Cilj smo izpolnili, vendar je bila Katja sposobna doseči več, ker je bila razpoložena za tekmo. Imeli smo kvalitetne smuči in danes bi lahko bila v finalu. Naredila je napako med spustom, ko je prekinila smučino. Na umetnem snegu so nastale ledene plošče, kjer je izgubila ravnotežje in posledica tega je bil padec. Vesna je imela hitre smuči in ji je v odločilnem zavoju zmanjkalo smučine, tako da je povozila mejni trikotnik. Morala je zavreti in je malo zaostala. Pozitivno je to, da je pri njej viden napredek v klasični tehniki. Bila je hitra v klanec in konkurenčna tekmicam v najmočnejši skupini. Za Barbaro je 39. mesto v klasiki izvrsten rezultat, ki ga jutri lahko še izboljša," pa je nastope slovenskih tekačic ocenil glavni trener Vladimir Korolkevič.

V moški konkurenci je zmagal Šved Teodor Peterson pred Rusom Nikito Krijukovom in Norvežanom Oystenom Pettersenom.

V soboto bosta na sporedu tekmi na 5 in 10 km v prosti tehniki, v nedeljo pa sledi še zasledovalna preizkušnja v klasični tehniki.