Norvežanke so slavile tudi veliko ekipno zmago, saj se jih je kar sedem uvrstilo med najboljšo deseterico, slabše pa se je izkazala zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala Poljakinja Justyna Kowalczyk, ki je zasedla 10. mesto z zaostankom 1:12,3. Slovenke so se držale po najboljših močeh, Barbara Jezeršek je bila 28. z zaostankom 1:53,1, Alenka Čebašek 55. (+2:46,0), Vesna Fabjan 63. (+3:15,2), Mirjam Cossettini pa 67. (+3:35,1).

Jezerškova je s tremi osvojenimi točkami izpolnila osnovni cilj, ki so si ga v slovenski reprezentanci postavili pred tekmo. Po besedah vodje reprezentance Marka Gracerja se je dekletom poznala utrujenost zaradi treninga na visoki nadmorski višini in še niso v pravi formi. Tekma je bila nekoliko neobičajna. Podlaga na progi je bila neutrjena, potem pa je močno pritisnil mraz, tako da so imele ekipe težave pri testiranju smuči.

"Bilo je fenomenalno. Zjutraj me je stisnila trema, vendar sem se odločila, da bom šla na polno. Tekme sem se lotila tako, kot da bi tekla za zmago. Začela sem z rezervo, stopnjevala ritem in se kljub krizi v zadnjem delu borila vse do cilja. Rezultat je pokazal, da sem dobra. Nihče ni vedel, kaj se bo zgodilo, saj nismo imeli nobene preizkušnje pred to," je povedala Jezerškova, ki se že veseli svoje prvega nastopa prihodnji konec tedna v finskem Kuusamu.

Alenka Čebašek je prvič nastopila na tekmi za svetovni pokal na večji razdalji. "Z rezultatom sem dokaj zadovoljna, saj se zjutraj nisem počutila najbolje. Za prvo tekmo je v redu, zaostanek ni zelo velik," je dejala 22-letnica.

Fabjanova je pred tekmo upala, da se bo lahko približala najboljši trideseterici, vendar se ji ni izteklo po načrtih. "Prva tekma je za nami. Bilo je težko. Prva polovica je bila kar v redu, saj sem se po startu lahko držala Ukrajinke Valentine Ševčenko, ki je začela drugi krog. Potem se je začela kriza, ki me je odžagala, povrhu pa sta me prehiteli Norvežanki Therese Juhaug in Marit Bjoergen, kar me je še dodatno zavrlo. Potrebujem tekme in potem bom zagotovo zdržala malo dlje kot danes," pa je o svojem nastopu povedala Vesna Fabjan.

V nedeljski štafetni preizkušnji na 4 x 5 km bosta v klasični tehniki tekli Katja Višnar in Anja Eržen, v prosti pa Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek.