Če se vam sedaj po glavi ne podi glasba iz napovedne in odjavne špice risanke (Je res hraber. Najbolj spreten. Kjerkoli so težave, tam je on. Hrabri mišek – najbolj spreten. Hrabri mišek – enkraten. Hrabri miiiišeeeek!), potem verjetno pripadate kateri od generacij, ki jim pogumni miško ni predstavljal velikega junaka. Za osvežitev spomina objavljamo posnetek te špice, a v angleškem jeziku, saj nam je v slovenščini ni uspelo najti.

Ponavadi je tako, da se na določene stvari spomnimo zaradi kakšne tragedije ali pa ob obletnicah. Tokrat je žalostna novica. Prejšnji teden je namreč po kratki bolezni v starosti 76 let umrl avtor te risane serije, Mark Hall. Leta 1976 je s prijateljem Brianom Cosgrovom ustanovil animacijsko podjetje Cosgrove Hall Film, ki se je poleg Hrabrega miška ukvarjalo še z drugimi risankami.

Zagotovo pa je med najbolj poznanimi in priznanimi ravno Hrabri mišek – superjunak in tajni agent. Mnogi pravijo, strokovnjaki pa jim prikimavajo, da je ta risana serija ohlapna parodija britanske vohunske fikcije in filmov, zlasti se navezujejo na Jamesa Bonda in pa nanizanko Danger Man. Od leta 1981 do 1992 so Hrabrega miška najprej predvajali v Veliki Britaniji, kjer je glavnemu junaku glas posodil legendarni igralec David Jason, najbolj poznan kot Delboy iz priljubljene humoristične serije Samo bedaki in konji, pri nas pa je mišek govoril z glasom slovenske legende – Jurija Součka.

(Foto: splet)

Glavni junak risanke je velik bel mišek, ki mu nevaren videz bolj ali manj dela samo piratska obveza prek enega od očes, zanimivost pa vzbujata na prsih odtisnjeni začetnici "imen", DM, za Danger Mouse, kakor mu pravijo v izvirniku, torej angleškem jeziku. Pri prevajanju v druge jezike je to zagotovo povzročalo nekaj težav, v slovenščini pač nismo našli ničesar na začetnici DM, a se verjetno ni nihče kaj pretirano vznemirjal glede tega. Še najmanj pa otroci, ki so miška in njegovega pribočnika, hrčka Poldija radi spremljali pri nevarnih in tajnih nalogah.

Anarhija in neumne šale, ki jih Poldi ne razume

"Odrasli so ga gledali zaradi nekakšne anarhije. Otroci pa so ga gledali, ker so jim bile zelo všeč zgodbe in preprosto neumne šale," je leta 2006, ob 25-letnici risanke, nedavno preminuli Mark Hall povedal za BBC. K velikem uspehu risanke so namreč najbolj pripomogli ravno nenavadni položaji, v katerih sta se glavna junaka znašla.

In kdo je bil Hrabri mišek? Kakšen je bil? Je tajni agent, tako tajni, da ima njegova šifra še šifro. Tekoče govori 34 jezikov, vključujoč nekaj s tujih planetov. Piratska preveza sicer ni nujna, a jo nosi, kot pravi sam, ker je del obleke. Njegov največji sovražnik in hkrati prvi negativec serije je bil Baron Zelenogrb.

(Foto: splet)

Družbo mu dela hrček Poldi, sramežljiv, strahopeten in z očali. Je miškov zvesti pribočnik. In čeprav ga mnogi zamenjujejo s krtom, je njegovo identiteto hrčka letos potrdil eden od avtorjev serije Brian Cosgrove. Je za polovico manjši od svojega šefa, v "službo" pa prihaja v obleki in kravati. Sam zase meni, da je strokovnjak v borilnih veščinah, v kategoriji, kakor ji risanki pravijo, "kung moggie". Včasih ne razume situacije, v kateri se znajdeta z miškom, zaradi česar ga mora šef večkrat utišati.

Reciklaža, ki morda v tistih letih še ni bila tako priljubljena kot danes, pa je bila dokaj priročna pri snemanju te serije. Za desetminutno epizodo so ustvarjalci namreč potrebovali kar 2000 risb, kar je bilo drago in tudi zamudno, zaradi česar so večkrat uporabljali iste sekvence (Hrabri mišek v temi, vidita se samo zrkli oziroma v njegovem primeru, zaradi preveze, samo zrklo.) in prizore.

Spodaj si lahko ogledate še epizodo, v kateri Hrabri mišek in Poldi s pomočjo Polentojedožerke rešita svet.