Govorimo seveda o trenutno najbolj prepoznavni in, drznemo si reči, eni najboljših pevk sveta, Adele. Mlada dama, ki je že pri štirih letih vedela, kam jo bo peljala pot, po notah namreč, je vse prej kot ''le'' avtorica absolutnih in popolnih glasbenih uspešnic, lastnica letos najbolje prodajanega albuma sveta ali lastnica enkratnega glasu. Adele Laurie Blue Adkins je iskrena in nesramežljiva, oseba, ki ji kritika predstavlja gradnik v karieri.

Adele z nagradama za najboljši singel in album. (foto: Reuters)

Povsem preveč za eno stran

Adele je prejela toliko nagrad in nominacij, da jih je tu povsem nesmiselno naštevati vse. Od 72 nominacij je namreč prejela 21 nagrad.

Angleška pevka in avtorica pesmi je do sedaj izdala dva studijska albuma, poimenovana po letih, ki jih je štela, ko ju je začel snemati, 19 in 21. Pesmi devetnajstice, kot so ''Chasing Pavements", "Cold Shoulder", "Hometown Glory", in "Make You Feel My Love", so se znašle na ameriških in na britanskih lestvicah, sam album ji je prinesel več nagrad. Z 21 je Adele, poleg drugih kipcev slave, postala še ponosna lastnica platinaste evropske IFPI nagrade.

Hometown glory

Dekle je pri borih 23-ih letih postalo prva še živeča umetnica, ki je po Beatlesih leta 1964 na dveh lestvicah, Official Singles Chart in Official Albums Chart, istočasno na prvih pet mest uvrstila kar dve svoji pesmi. Če to še ni dovolj, po več kot desetletju je prva oseba, ki je na britanskih lestvicah albumov zasedla tako prvo kot drugo mesto, kar je nazadnje uspelo The Corrsom leta 1999. In tudi to še ni vse; njen zadnji album 21 je na prvem mestu zdržal kar 11 zaporednih tednov, s čimer je Adele nadigrala celo samo kraljico popa Madonno. Če pridamo še dejstvo, da je to prvi album v zgodovini britanskih lestvic, ki se je v le enem koledarskem letu prodal v več kot tri milijonski nakladi, dobimo razlog, zakaj si je pevka in tekstopiska priborila mesto v prihajajoči Guinnesovi knjigi rekordov.

Rolling in the deep

Pink, Spice Girls in sodobna glasba Nashvilla

Adele, ki se je rodila 5. maja 1988 v londonskem Tottenhamu najstniški materi samohranilki, pravi, da so jo že v zgodnji mladosti nadvse navduševali raznorazni glasovi. Njene takratne vzornice so bile, verjeli ali ne, začinjena dekleta, Spice Girls, zaradi svoje želje po petju. In čeprav sta si pravo nasprotje, je kot enega ključnih trenutkov svojega življenja označila koncert divje, neposredne in provokativne Pink.

''Imela sem kakih 13, 14 let. Nikoli še nisem slišala nekoga peti v živo, tako kot je pela ona. Počutila sem se kot v vetrovniku, njen glas pa je butal vame.''

Da je trojček njenih glasbenih influenc popolno nepopoln, pa je Adele poskrbela z izjavo, od kod ji navdih za novi, prihajajoči album. Iz avtobusa, na katerem se je vozila od koncerta do koncerta, natančneje, z radia, na katerem je voznik neprestano vrtel sodobno avtohtono glasbo ameriškega mesta Nashville. "V mnogo ameriških stilih sem našla melodije in besedila z nekim bistvom, čemur bom zagotovo odslej sledila tudi sama", je povedala Adele. Ko je odkrila ameriške country zvoke in jih prvič slišala v živo, se je počutila "podobno štiriletnemu otroku, ki v slaščičarni odkrije slaščice".

Adele bi se odpovedala slavi, če bi to pomenilo, da bi se z bivšim fantom pobotala

Sicer pa je Adele svoj talent razvijala v glasbeni šoli, njeni sošolki na britanski univerzi umetnosti in tehnologije (The BRIT School for Performing Arts & Technology) sta bili celo Jessie J. in zmagovalka Britanskega Idola Leona Lewis. Kot še nekateri danes uspešni glasbeniki, na primer One Republic, se je tudi Adele prvič predstavila širši, spletni javnosti prek My Spaca, kjer so jo ljudje nemudoma posadili na raketo, s slednjo pa je ob pomoči glasbene založbe, ki je njen nezmotljivi talent opazila, poletela med zvezde.

Pijana, prehlajena, pobruhana, depresivna …

Nikoli ni zanikala tega, kar je. Priznala je vse, kar bi drugi morda tajili, in s tem zaprla usta mnogim. Da, kljub ranim letom ne more preboleti bivšega, da, odpovedala je turnejo le zato, da je bila lahko z njim, in zaradi njega je, še preden je bila dobro polnoletna, preveč pila. ''Ko sem se odločila in prenehala piti, me je bilo zaradi odpovedi turneje tako zelo sram. Ne morem verjeti, da sem to storila. Tako nehvaležno je bilo od mene." Njen zadnji hit ''Someone like you'', ki se izvaja zgolj s klavirjem, je nastal, ko je prehlajena v postelji izvedela, da jo je bivši brez težav zamenjal in da se kmalu poroči.

Someone like you, v živo.

Dobitnica preveč nagrad, da bi jih človek lahko preštel na vse prste, kar jih ima, pred koncerti še vedno bruha, ker jo zaradi treme izda želodec. In njen največji strah, ob katerem je klela celo na twitterju, je, da bi ostala brez glasu, zaradi česar je poleti odpovedala turnejo in pred le dobrim tednom prestala operacijo glasilk. ''Če nadaljujem z delom, preden odpravim te težave in jih v kali zatrem, bom popolnoma in čisto zj***a,'' je zapisala, potem pa se potrta zaprla v sobo, kjer v postelji ostaja po cel dan. Besede spodbude in željo po sodelovanju z njo je izrazil celo DJ David Guetta. Napisal ji je čustven instrumental v upanju, da jo bo s tem zvabil v studio. ''Delati z Adele so moje sanje,'' je dejal. Adele se danes po operaciji počuti odlično in je pozitvna, saj se je operacija izkazala za uspešno.

Sicer pa si damico s polno postavo in bujno pričesko, ki prizna, da rada jé in si je všeč, debelušna kot je, lahko ogledate tako na straneh Vogua kot na naslovnicah Cosmopolitana, njen glas pa boste kot spremljavo Daniela Craiga kmalu lahko poslušali v novem filmu o Jamesu Bondu.

Slika Adele v reviji Vogue je razburila javnost, saj so jo uredniki po mnenju bralcev preveč računalniško predelali. Kam je šlo njeno polno telo, so se spraševali. (foto: Splet)

Adele bo krasila decembrsko izdajo Cosmopolitana. (foto: Splet)

Adele je trenutno nominirana za štiri nagrade American Music Awards, eno nagrado ARIA Awards, štiri nagrade ameriških People's Choice Awards in tri nagrade Soul Train Music Awards.