Aktivisti so zasedli nekaj učilnic in nagovarjajo študente, naj podprejo njihove zahteve. Tako denimo zahtevajo, naj imajo študenti več vpliva na dogajanje na fakulteti, kritični pa so tudi do bolonjskega procesa, saj menijo, da kakovost študija z njegovo uvedbo pada.

Z vodstvom do konsenza

Opozarjajo tudi na hudo prostorsko stisko filozofske fakultete, izkoriščanje skozi prekerne oblike zaposlovanja, uvajanje plačljivih oblik študija in individualizacijo financiranja doktorskega študija. Študent Miha Kordiš je povedal, so z vodstvom fakultete že dosegli konsenz.

"Začeli bomo sodelovati na raznih delavnicah, konkretizirali bomo, kako lahko sodelujemo in kako gremo lahko v skupen boj za boljše visoko šolstvo," je povedal Kordiš. Dodal je še, da bodo redna predavanja čez dan motili le za toliko, da študentom predstavijo svoje zahteve.

Dekan fakultete Andrej Černe temu ne nasprotuje, bo pa študente pozval, da ob tem prevzamejo del odgovornosti predvsem glede varnosti ter da poskušajo organizirati skupino, ki bo z njim komunicirala in da bodo skupaj sodelovali na javnih razpravah.

Černe sicer formalno gibanj ni podprl, čeprav meni, da so zahteve študentov upravičene, še posebej zahteva po večji kakovosti študija. Med podporniki študentov, ki so zasedli fakulteto, pa so tudi nekateri profesorji, med njimi Boris A. Novak.

Prenočitev na fakulteti

Okrog 50 protestnikov bo na fakulteti prenočilo, navajajo v gibanju Mi smo univerza. Trenutno na fakulteti potekajo delavnice, ukvarjajo pa se predvsem z vprašanji organizacije prihodnjih dogodkov.

Kot so pojasnili v gibanju, delavnice potekajo v skladu z odločitvijo skupščine, ki se je konstituirala takoj na začetku zasedbe, v tem trenutku pa se pripravljajo tudi na naslednjo skupščino, ki bo danes ob 20. uri. Sicer pa se ukvarjajo predvsem z vprašanji, kako organizirati tek dogodkov v zvezi z informiranjem in kako načrtovati še kakšne delavnice vsebinske narave ter predavanja.

V gibanju še ne vedo, koliko časa bodo vztrajali na filozofski fakulteti, saj da je vse odvisno od tega, kako hitro se bodo stvari razčiščevale na delavnicah in kako se bodo usklajevali z vodstvom.

V videu si oglejte, kako so Darka Krajnca, predsednika stranke SMS Zeleni, odgnali iz avle filozofske fakultete.

Pametni in informirani študenti

Da so študentje ljubljanske univerze pametni in informirani, meni tudi rektor univerze Stane Pejovnik, ki hkrati priznava, da imajo študenti težave. Njihove težave so različne, zato se je o njih treba pogovarjati, je povedal. Sicer Pejovnik podpira vse načine reševanja problemov, dokler so ti na akademskem nivoju. In po njegovem mnenju je današnji protest na filozofski fakulteti akademske narave.

Protest študentov Pejovnik jemlje kot del učnega procesa. Študentje se morajo naučiti marsikaj in vsega se ne morejo naučiti iz knjig, pravi. "In če bomo danes izpeljali tako kot moramo, mislim da bodo študentje odnesli tudi kakšno dobro rešitev," je dejal Pejovnik. Pejovnik marsikatero zahtevo podpira, ne podpira pa vseh, je povedal. Zanj je zahteva po izboljšanju kvalitete pouka popolnoma verodostojna in upravičena. Kot je pojasnil, ne vidi nobenih težav, da se s študenti ne bi mogli dogovoriti.

Kot je še povedal, je zanj osnovni problem ljubljanske univerze masovni študij. Po njegovem mnenju ima univerza prevelik vpis, s sredstvi, ki jih ima na voljo, pa pouka ne more kakovostno izvajati. Ob tem je še dodal, da na univerzi že nekaj časa pripravljajo strategijo njenega delovanja do leta 2020. Pri tem pa je temeljni problem kako uskladiti visokošolski strokovni študij in univerzitetni študij, je še povedal Pejovnik.

"Borza" je postala "Boj za"