Med izjavami, ki smo jih včeraj uspeli pobrati med protestnim shodom, še posebej izstopa izjava mlade družine. Ko smo jih vprašali, zakaj so se udeležili protesta, smo dobili odgovor: "Ker smo mlada družina in nimamo nobenih opcij priti do česarkoli svojega, razen do, seveda, 'pufov'. Da vsaj pokažemo tem svinjam debelim pri koritu, da nam ni vseeno.“

Oglejte si še galerijo fotografij včerajšnjega protesta in okupacije Ljubljanske borze.

Nasploh je bilo pri udeležencih pogosto nestrinjanje s stanjem negotovosti glede njihove prihodnosti. Ena protestnica nam je zaupala, da ima dovolj, ker ne more razmišljati o svoji prihodnosti, ker ji vso pozornost vzame shajanje iz dneva v dan. Poleg tega pravi, da se svari premikajo samo v eno smer in da se nič nikoli ne spremeni. Sicer krivcev za nastalo situacijo ne vidi izključno v elitah, temveč tudi v sebi in ostalih, ki niso nikdar povzdignili glasu. "Zato smo tu,“ je povedala.

(Foto: Luka Cjuha)

Med protestniki je bilo nemogoče spregledati tudi maske Guya Fawkesa, ki so zaščitni znak članov in podpornikov aktivističnega hekerskega gibanja Anonimni. Za udeležbo shoda so se odločili, ker si želijo podpreti enakopravnost in izraziti nestrinjanje, da nam življenje kroji finančni kapitalizem. Moti jih, da je vse podrejeno denarju in ustvarjanju dobička in da se je izgubil posluh za ljudi, ki so postali manj pomembni od dobička.

Po plebiscitu so izkoristili priložnost, ostali pa smo molčali

Nek protestnik nam je povedal, da se je vse skupaj začelo s plebiscitom, ko so izglasovali samostojno Slovenijo, niso pa glasovali za tak sistem. Povedal je, da so takrat nastalo situacijo nekateri izkoristili, medtem ko se ostali na to niso odzvali. Zato meni, da je potrebno spremeniti sebe in postati aktiven. Poleg tega meni, da politiki, ki so oblikovali Slovenijo zadnjih dvajset let sodijo na "smetišče zgodovine“ in da je potrebno odpraviti strankarsko demokracijo v zameno za bolj neposredno obliko demokracije. Protest ocenjuje kot začetek, a meni, da je potrebno pokazati več energije, ob tem pa se zavzema za miroljuben protest.

(Foto: Luka Cjuha)

Iz vrst protestnikov smo slišali tudi, da so se protesta udeležili, "ker je to potrebno; ker je to družbeno odgovorno“ in ker svet kakršen je, ne more več obstajati. Pri tem niso problem samo ekonomski vidiki temveč tudi "globalni pritiski“, politični pritiski in odsotnost čuta za socialo. Moti jih, da so ljudje vrženi v situacijo, ko ne znajo preživeti, ker tega ne zmorejo. Velik problem naj bi pri tem bila odsotnost medčloveške podpore, ki je zajela družbo.

Protest se nadaljuje tudi danes

Nasploh so redki možnost za odgovore videli v obstoječem političnem sistemu in gospodarskem sistemu. Rdeča nit med večino vprašanih je občutek, da v procesu političnega odločanja nihče ne zastopa njihovih interesov in si želijo bolj neposredne udeležbe v politični proces. Gibanju Zasedimo Wall Street in protestnikom, ki v Evropi že dalj časa protestirajo zaradi uvajanja varčevalnih ukrepov, se je pogosto očitalo, da nimajo jasnega sporočila in da ne ponujajo alternative za rešitev težav, v katerih sta se znašla ekonomski in politični sistem. Da to ni pravo vprašanje pa je opozorila protestnica, ki je povedala: "Sistem je napaka, ne pa da ima sistem napake. Sistem je v sami osnovi napačno postavljen in ni rešitve.“

(Foto: Luka Cjuha)

Včerajšnji protest se je pred Ljubljansko borzo zavlekel tudi v noč. Gibanje Okupacija borze 15. oktober pa je v sporočilu za javnost zapisalo, da nameravajo protestirati tudi v nedeljo, ko želijo nadaljevati z gradnjo in samoorganizacijo "okupacije borze 15o". Pri tem opozarjajo, da gibanje 15. oktober (15o) niso zgolj tisti, ki so bili včeraj pred borzo, temveč vsi, ki so "dnevno opeharjeni dostojnega in kreativnega življenja zaradi različnih mehanizmov, ki jih diktira trenutni sistem.“ Čez noč je bilo pred Ljubljansko borzo postavljenih tudi okoli dvajset šotorov. Nadaljevanje s protestom, ki ga bodo spremljale delavne skupine in skupščina, je bil napovedan za deseto uro zjutraj. Prisotni so vse pozvali, naj se oglasijo, prevzamejo iniciativo in povedo svoje mnenje. Naslednjo skupščino imajo napovedano za ob 18. uri. Črko "R" z napisa na Lubljanski borzi so protestniki zamenjali s črko "J". Tako na poslopju sedaj piše "BOJ ZA".

Preberite tudi:

Skupina protestnikov pred Ljubljansko borzo preživela noč, vztrajali bodo še naprej

"Danes je vstala globalna generacija"

Sobotni protesti po svetu: V New Yorku prijeli več kot 70 ljudi, v Rimu 70 ranjenih