Direktor DVK Dušan Vučko, ki je dostop do podatkov, kdo je v preteklosti kandidiral na volitvah, pred dobrim mesecem že onemogočil, je to tedaj pojasnil tako, da so morali vse liste kandidatov, ki so kdaj nastopali na volitvah, na zahtevo informacijske pooblaščenke umakniti.

Predsednik državne volilne komisije Anton Gašper Frantar je po protestu Dela dileme pravice do zasebnosti kandidatov in pravice javnosti do obveščenosti o rezultatih volitev uvrstil na sejo državne volilne komisije. Kot piše časnik, je Vučko že pred odločanjem komisije znova omogočil popoln dostop javnosti do vseh podatkov o zgodovini volitev. Komisija je prepričana, da mnenje informacijske pooblaščenke ne more biti razlog, da bi javnosti prikrivali podatke, ki morajo biti javno objavljeni po volilni zakonodaji. Državna volilna komisija je prejšnji mesec sklenila, da mora pooblaščenka izpeljati uradni postopek in izdati odločbo in ne le mnenje, da se podatki o kandidiranju na volitvah smejo objavljati le za informiranje volivcev pred volitvami, da bi o njih ti lahko tehtno premislili, po volitvah pa se morajo ustrezno odstraniti ali anonimizirati. Skratka, šele, ko bodo prejeli uradno odločbo, bodo njeno stališče sprejemali.

Sezname kandidatov iz leta 2008, 2004 in 2000 morajo umakniti

Kot piše Delo, so ta teden na komisiji prejeli delno odločbo, v kateri jim državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov Jure Logar odreja, da morajo v štirinajstih dneh odstraniti sezname potrjenih list kandidatov oziroma sezname kandidatov, o katerih se je glasovalo v posameznih volilnih okrajih na volitvah v Državni zbor leta 2008, 2004 in 2000. Državna volilna komisija bi morala podatke že drugič umakniti, tokrat v dneh tik pred volitvami. Takrat se namreč izteče štirinajstdnevni rok, ki je določen v delni odločbi.

Na inšpektoratu so za časnik odločno zanikali, da bi bila njihova odločitev povezana z volitvami. Pojasnili so, da je odločitev posledica pogovorov z Vučkom avgusta, ko še ni bilo znano, da bodo decembra volitve. Ker bo o vprašanju umika imen in priimkov kandidatov na predsedniških volitvah, volitvah državnega sveta in lokalnih volitvah inšpektor še odločil, je odločba le delna.

O vprašanju, ali podatke o kandidatih na treh prejšnji parlamentarnih volitvah takoj umakniti in ali bodo sprožili sodni spor, bodo po informacijah iz državne volilne komisije najverjetneje odločali naslednji teden, ko se komisija prvič sestane.