Kot piše Žurnal24, mu je komisija za oceno vrhunskosti, ki so jo sestavljali Tatjana Kokalj, Jaroslav Skrušny, Igor Saksida, Karolina Kolmanič in France Vurnik prisodila sramotnih 5 od 55 točk.

V pismu, s katerim je Društvu slovenskih pisateljev sporočil izstop, je Mazzini zapisal, da izstopa, ker društvu očitno dela sramoto. Ker je po zadnji oceni vrhunskosti, ki jo je organiziralo društvo, dobil le desetino možnih točk, Mazzini meni, da je, če po vseh objavljenih knjigah ni dosegel več kot desetine vrhunskosti, očitno brezupen primer.

Odbili deset točk, ker nima statusa samostojnega kulturnega delavca

Miha Mazzini je za brezplačnik pojasnil, da je Društvo pisateljev letos uvedlo pomemben kriterij pri ocenjevanju vrhunskosti avtorja, ki pravi, da odbijejo deset točk tistim, ki nimajo statusa samostojnega kulturnega delavca. Za Žurnal24 je zapisal, da je bil sicer vedno doslej ocenjen slabo, letos pa so mu celo odšteli deset točk zato, ker je v službi v gospodarstvu in ni na plečih davkoplačevalcev. Zato je prejel rekordno nizko število točk po kriteriju vrhunskosti. Mazzini meni, da bi se mu boje godilo, če bi bil vpisan pri ministrstvu in bi mu to celo plačevalo zavarovanje. Če bi bil socialno ogrožen, tako Mazzini, bi mu h kvaliteti takoj prišteli deset točk, torej bi v trenutku postal trikrat bolj vrhunski pisatelj. Skratka, da bi bil vrhunski pisatelj, je premalo socialno ogrožen.

Mazzini je za brezplačnik potrdil, da ga je društvo po izstopu sicer pozvalo, naj svojo odločitev še enkrat pretehta, vendar je ta, kot je dejal, dokončna.

Letos prevladala socialna nota

Predsednik društva Milan Jesih, ki je po izstopu z Mazzinijem stopil v stik, je za Žurnal24 pojasnil, da se tudi on, tako kot Mazzini sicer zavzema za to, da bi se ocenjevala izključno kakovost, nekateri pa so bolj socialno usmerjeni.

Jesih meni, da gre za dva principa. Eden je socialni, drugi pa se naslanja izključno na kakovost in očitno je lani nekoliko prevladala prva struja. Dodal je, da je društvo vsako leto organiziralo sestanek zainteresiranih in da so imeli vselej možnost povedati, če jim kaj ni všeč.