ske sestre s srednješolsko izobrazbo, katerih delo posega v delokrog diplomiranih sester, so začele stavkati v četrtek zjutraj. Za stavko so se odločile, ker jim je vodstvo kliničnega centra pred meseci dalo v podpis nove, zanje slabše pogodbe, ki pa jih niso podpisale. Kljub temu pa so jim zadnjo plačo izplačali na podlagi teh, nikoli podpisanih pogodb, po katerih sestre ne bi več imele priznanih napredovanj, ki so jih v preteklosti dosegle za delo diplomirane sestre. Vodstvo UKC trdi, da jim je ministrstvo po lanskem upravnem nadzoru naložilo, da vse sodelavce razporedijo na nižje plačana delovna mesta.

Pogajanja med vodstvom UKC in Sindikatom kliničnega centra doslej niso prinesla takšnih premikov, da bi sestre stavko prekinile. Zadnji predmet spora ostajajo napredovanja za delo diplomiranih medicinskih sester, medtem ko je vodstvo ostalim stavkovnim zahtevam ugodilo. Vendar pa vodstvo poudarja, da so k takim pogodbam zakonsko zavezani.

Kljub stavki pa oskrba bolnikov v teh dneh ni nič manj kakovostna, manj varna ali manj pravočasna, zatrjujejo tako v vodstvu kot v sindikatu kliničnega centra. Še pred začetkom stavke so namreč delo na teh oddelkih reorganizirali, zaradi stavke, ki predstavlja izredne razmere, pa so tudi odpovedali dopuste nekaterim sestram. V petek sprejetega sklepa o zaostritvi stavke pa zaradi napredka pri pogajanjih stavkovni odbor zaenkrat ne bo izvršil.

Pogajanja se bodo nadaljevala predvidoma v sredo, za takrat pa vodstvo pričakuje zbliževanje stališč.