Svet smučarskega teka v Sloveniji je bil v zadnjih sezonah navajen in nekoliko tudi razvajen dobrih rezultatov, za katere je skrbela predvsem Petra Majdič. Zmage v svetovnem pokalu so si sledile ena za drugo, kariero pa je kronala z bronastim olimpijskim odličjem v Vancouvru leta 2010. Tudi zmaga v seštevku sprinta ji ni bila tuja, neizpolnjena želja ji je ostala le zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala. Takšne rezultate bo nedvomno težko ponoviti.

Tako kot že v prejšnjih sezonah bosta ob odsotnosti Majdičeve v letošnji znova glavno vlogo igrali Vesna Fabjan in Katja Višnar. Slednji bosta skušali po najvišjih mestih posegati predvsem v sprintih, kjer sta že osvajali točke, prav tako pa tudi že stopili na zmagovalni oder. Eden vrhuncev sezone bo prav gotovo tekma na "domači" Rogli, kamor se letos svetovni pokal vrača 17. in 18. decembra, torej neposredno pred drugim vrhuncem sezone - Tour de Skijem.

Cilji slovenske reprezentance ostajajo visoki, a v skladu z realnimi zmožnostmi. Žensko ekipo vodi Vladimir Korolkevič, poleg Fabjanove in Višnarjeve pa jo sestavljajo še Barbara Jezeršek, Alenka Čebašek, Anja Eržen in Mirjam Cossetini. Moški del, uradno gre za ekipo do 23 let, vodi Ivan Hudač, sestavljajo pa ga Domen Potočnik, Matej Šimenc, Boštjan Klavžar, Amel Ščuk, Rok Tršan in Gregor Kralj. Obe reprezentanci sta se že pripravljali na ledeniku Dachstein. Glavni cilj ekipe bo dober nastop na Rogli.

"Bolj nas skrbi, kje bomo trenirali, saj se tekme bližajo. Če bo treba, tudi na rolkah, sezono si namreč želimo začeti čim bolj uspešno. Sicer sem imela nekaj zdravstvenih težav, ki se mi vlečejo še od lani, a ne želim tega poudarjati, pač pa se osredotočiti na treninge in tekme. Program sem uspela dobro izpeljati, z izjemo prvega dela na Dachsteinu, ko sem trenirala v Planici. Cilji morajo tudi letos ostati visoki. Pomembna bo vsaka tekma svetovnega pokala, ker letos ni svetovnega prvenstva. Želim biti čim bolj konstantna, še posebej, ker imamo tekmo tudi doma, kjer želim dobro nastopiti pred domačimi navijači," je na novinarski konferenci pred pričetkom sezone dejala Vesna Fabjan.

"Mislim da sem bolj pripravljena kot lani, poleti sem dobro trenirala, brez bolezni, odlično se počutim. Težko že čakam tekme in upam na uspešen start v novo sezono. Letos sem dodala več vzdržljivostnega treninga, nekoliko sem spremenila treninge moči in upam, da bo sezona boljša kot lanska," pa je povedala Katja Višnar.

Sezona, letos ni članskega svetovnega prvenstva, se bo s finalom, tako kot v sezoni 2010/11, zaključila s tekmami v Stockholmu in Falunu 18. marca.