Kot je povedal vodja programskega sveta ter profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Prašnikar, se je v začetku leta, ko so izbrali temo tokratne konference, zdelo, da ta ne bo zelo aktualna. Vendar pa se je sedaj izkazalo, da globalnega vladanja, v smislu, da bo nekdo skrbel za pravična pravila igre, še dolgo ne bo, je dejal Prašnikar.

Obiskovalcem konference bodo med drugim predstavili tudi raziskavo o politični angažiranosti članov nadzornih svetov in uspešnostjo podjetij. Po Prašnikarjevih pojasnilih je politična angažiranost članov nadzornih svetov v prvih dveh obdobjih merjenja predstavljala negativen vpliv, medtem ko rezultati zadnjega obdobja kažejo drugačne rezultate.

Prvi dan konference, ki jo organizirata ljubljanska ekonomska fakulteta in časnik Finance, bo sicer glavni dopisnik za Nemčijo in pomočnik odgovornega urednika Financial Timesa Quentin Peel spregovoril o svetovni politični ekonomiji in njeni prihodnosti. Prašnikar je pojasnil, da so si Peela za glavnega govorca izbrali, ker se jim zdi, da je Nemčija trenutno v središču pozornosti.

Temu bo sledil pogovor s predstavnikom Zveze nemških sindikalistov Achimom Vanselowom na temo staranja zaposlenih v podjetjih. Vanselow je sicer že danes preko telefonske zveze povedal, da povišanje delovne starostne upokojitve s 65 na 67 let v Nemčiji še vedno ostaja zelo sporno vprašanje. Po njegovih besedah bo to največ težav povzročalo predvsem zaposlenim v tovarnah in tistim, ki opravljajo težja fizična dela.

V nadaljevanju prvega dne poslovne konference bo direktor trženja pri Audiju za Nemčijo Hans Peter Kleebinder predstavil inovativno trženje v avtomobilski industriji, nato pa bo profesor iz Inštituta za svetovno gospodarstvo v Kielu Joachim Scheide spregovoril o napovedih za nemško gospodarstvo. Ob zaključku prvega dneva konference pa bo, kot vsako leto, sledila slovesna podelitev nagrade časnika Finance za izjemne dosežke v gospodarstvu.

Drugi dan konference bo John Hollows iz KBC spregovoril o stanju in prihodnosti evropskih bank. Če bo prvi dan konference posvečen predvsem globalizaciji, bodo drugi dan spregovorili tudi slovenski ekonomisti in gospodarstveniki. Predstavljeni bodo rezultati raziskave Ekonomske fakultete v Ljubljani, sledila pa bo sklepna okrogla miza s predstavniki iz gospodarstva.