Obseg kitajske posojilne dejavnosti se je v zadnjem desetletju tako skoraj podvojil, podobnje stopnje rasti pa bo v prihodnje skoraj nemogoče zagotavljati. Posledično naj bi upad kreditiranja v prihajajočih nekaj letih povzročil padec rasti BDP s povprečnih 10,5 odstotka v tem obdobju na stopnje med sedmimi in osmimi odstotki. Še v letu 2002 je za zvišanje BDP za en juan bilo potrebnih 0,17 juana kredita, dandanes pa je za doseganje iste rasti potrebna raven kreditiranja že pri 0,3 juana.

Prav tako pa je takšen razvoj dogodkov zaskrbljujoč tudi z vidika prilivov tujih denarnih tokov, od katerih je kitajska rast močno odvisna. Pri BlackRocku opozarjajo, da bo v prihodnje kitajsko gospodarstvo prinašalo tudi nižje donose za vlagatelje, saj zagotavljanje podobnih stopenj rasti zahteva vse višje investicije, kar pa bi se ob nadaljnjem padanju dobičkonosnosti naložb na Kitajskem utegnilo izkazati za težavno.

Visoka domača inflacija in težave svetovnega gospodarstva

Skupni znesek kitajskega financiranja, ki vključuje bančna posojila, izvenbilančna posojila ter prodaje vrednostnih papirjev, je v prvih devetih mesecih letošnjega leta upadel na 9800 milijard juanov (dobrih 1100 milijard evrov), kar je za 11,4 odstoka nižje kot v istem obdobju lani.

Na upočasnjevanje kitajske gospodarske rasti pa poleg upada kreditiranja vpliva tudi restriktivna politika centralne banke, ki si z višanjem obrestne mere in omejevanjem hipotekarnih posojil prizadeva zajeziti naraščajočo inflacijo in nepremičninski balon. Kitajsko gospodarstvo je v tretjem četrtletju tako zraslo za 9,1 odstotka, kar je najmanj v zadnjih dveh letih, so pokazali najnovejši podatki. Ob tem pa je spodbudno, da je industrijska proizvodnja kljub težavnim razmeram v Evropi in ZDA ohranila zagon.